Vai skolas somas izvēle ir vecāku vai bērna ziņā? Bērnu mugursomas izraudzīšanās ceļvedis

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: freepik.com

Katru gadu augustā bērnu mugursomas kļūst par vienu no aktuālākajiem tematiem jaunāko klašu skolēnu vecāku vidū. Kā atrast somu, kura apmierina vecāku augstās kvalitātes prasības un vienlaikus izskatās tik neatvairāma, ka patīk bērnam ne tikai pirmajā, bet arī otrajā skolas gadā? Un kuram pieder gala vārds somas izvēlē? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem, kas atvieglos somas izvēlēšanos bērna skolas gaitām – šī raksta turpinājumā.

Vai bērns jāiesaista skolas somas izvēlē?

Skolas somas izvēlē noteikti jāiesaista bērns! Ja soma būs kvalitatīva un tās dizains bērnam patiks, pastāv liela iespēja, ka to varēs izmantot vairāku gadu garumā. Skolas somas izskats ir tikpat svarīgs, kā kvalitāte un funkcionalitāte un tieši dizains ir tas, kura izvēlē noteicošais ir bērna viedoklis – viņam tā būs jāredz un jāizmanto katru dienu. Turklāt somas pirkšana ir labs brīdis, kad ļaut atvasei saprast – arī viņš vai viņa kļūst pieaugušāks un tiek iesaistīts lielo cilvēku lēmumos! Jāļauj bērnam apzināties, ka viņa izvēle tiek ņemta vērā un iespaido vecāku rīcību. Savukārt, somas veids, modelis un materiāls, kas nodrošina kvalitāti un funkcionalitāti – tomēr jānosaka vecākiem. Kādi kritēriji jāņem vērā skolas somas izvēlē, kam pievērst uzmanību izvēloties piemērotāko modeli? Par to turpinājumā!

Somas tips. Labākās mugursomas bērniem sākumskolas vecumā – ar cieto muguriņu

Skolas soma pirmklasniekam ir ne tikai sadzīvisks priekšmets, bet arī simbols. Līdzko iegādāta, bieži vien soma tiek nēsāta arī mājās un katrā brīvā brīdī. Ņemot vērā somas nēsāšanas apjomu un faktu, ka šajā vecumā notiek muguras un stājas attīstība, ir svarīgi, lai somai piemistu arī ortopēdiskas īpašības:

· cietā muguriņa;

· platās lences (apmēram 5 cm) ar pielāgojamu garumu;

· papildu lences uz vēders slodzes līdzsvarošanai.

Somas svars. Jo vieglāka, jo labāk

Mūsdienās daudzas izglītības iestādes nodrošina tādu mācību procesu, kas nespiež bērnus ik dienu nest smagas grāmatas uz skolu un atpakaļ. Neskatoties uz to, bērnu mugursoma tiek piepildīta ar visādiem priekšmetiem, kas svaru tomēr rada – brokastu kārbu, ūdens pudeli, sporta tērpu, maiņas apaviem, mācību materiāliem utt. Lai bērnu muguras slodzi nepalielinātu vēl vairāk, tukšai skolas somai jābūt pēc iespējas vieglākai, apmēram 1 kg smagai. Pieņemts uzskatīt, ka bērna soma nedrīkst pārsniegt 10–15 % no viņa ķermeņa svara.

Somas kvalitāte. Somai jābūt stingrai un izturīgai

Sākumskolas skolēna somas pieredz ārkārtīgi lielu slodzi, tāpēc tām jābūt pamatīgām – sākot no fasādes materiāla, līdz pat mazākajai šuvei. Pat mierīgāko un rūpīgāko bērnu somas tiek liktas uz zemes, mestas, tās nonāk lietū, tiek pārblīvētas utt. Neskatoties uz šādiem apstākļiem jaunāko klašu skolēna somai ir jāsaglabā forma un saudzīgi jāizturas pret bērna muguru ­– visā tās lietošanas laikā. Ideāli, ja soma aprīkota ar ūdensizturīgu apvalku un gumijas apakšdaļu, kas paildzinās tās mūžu un būtiski atvieglos kopšanu.

Somas izmērs. Atbilstošs skolēna mugurai un pirmo klašu mācību materiāliem

Pirmo klašu mācību materiāli parasti ir A4 izmēra vai 29–32 cm augstumā. Skolas somu ražotāji to ņem vērā un lielākā daļa somu ir šādam izmēram piemērotas. Somu ietilpības tilpums parasti ir 12–14 l.

Somas funkcionalitāte. Lai viss vajadzīgais būtu pa rokai

Labi, ja skolas somā ir kabatas un nodalījumi lietu glabāšanai, kas palīdzēs uzturēt kārtību un ātri atrast vajadzīgo. Mūsdienu prasībām atbilstošā somā ir lielie nodalījumi grāmatām un burtnīcām, kabatas ierīcei un penālim, kā arī nodalījums ūdens pudelei un slepenā kabata, kur ievietot maku vai citas vērtības.

Somas pievienotā vērtība. Drošība un ērtība

Mūsdienās lielākoties skolas somas bērniem tiek aprīkotas ar papildu funkcijām drošībai un ērtībām. Izvēloties somu jāpievērš uzmanība vai tai ir:

  • atstarojoši elementi uz lencēm un somas fasādes, kas padarīs bērnu redzamāku diennakts tumšajā laikā; Nekas, ja bērns tiek vests uz skolu un no skolas mājās vecāku pavadībā – drošība ir svarīga arī tādos īsos brīžos kā ielas šķērsošana pie izglītības iestādes!
  • muguras un lenču polsterējums, kas nodrošina papildu ērtību somas nešanas laikā;
  • nodalījums somas iekšpusē īpašnieka vārda, kontaktu, stundu saraksta vai citas svarīgas informācijas uzrakstīšanai; Sākumskolas skolēna pienākumu apjoms ir liels, reizēm kaut ko gadās aizmirst vai sajaukt, tāpēc ir labi, ja tāda svarīga informācija kā stundu saraksts vai vecāku tālruņa numurs ir nemainīgā un viegli atrodamā vietā!

Somas papildu aksesuāri. Nav obligāti, bet ir patīkami un ērti

Neobligāts, bet patīkams skolas somas papildinājums ir papildu aksesuāri. Mēdz būt komplekti, kuros ietilpst ne tikai soma, bet arī cietais un mīkstais penālis, maiņas apavu soma un sporta tērpa soma. Šādi komplekti cenas ziņā ir dārgāki par atsevišķu somu, tomēr tiem ir arī savi plusi – skolā bērnam viegli atpazīt un atrast savas lietas, jo tās ir saskaņotas.

Somas cena. Individuāli izsverams jautājums

Skolas somu cenu amplitūda ir ļoti plaša. Piemēram, internetveikalā 1a.lv pieejamas skolas somas cenu diapazonā no dažiem eiro, līdz vairākiem simtiem eiro, tāpēc – varianti ir. Laba cenas optimizēšanas iespēja ir iegādāties somu izpārdošanās vai atlaižu kampaņās – arī pirms skolas sākuma parasti tādas tiek rīkotas.

Somas mūžs. Cik ilgi soma tiks izmantota

No skolas somas bērni neizaug tik ātri kā no apaviem vai drēbēm, tāpēc izvēloties piemērotāko modeli vēlams domāt par tādu krāsu vai dizainu, kas tuvākajā laikā nezaudēs aktualitāti. Ortopēdiskās skolas somas ar cieto muguriņu, ko parasti iegādājas pirmo klašu bērniem, vislabāk izmantot līdz 3. klases noslēgumam, bet pēc tam var pāriet uz mīksto somu. Protams, var turpināt izmantot somas ar cieto muguriņu, ja tas ir nepieciešams un bērns tam piekrīt.

Foto: unsplash.com

Somas dzīve. Darīt un ko nedarīt bērna vietā

Skolas pirmajās nedēļās bērnam no vecākiem jāsaņem draudzīgs atbalsts un padomi, kā sakārtot somu, kā to uzturēt kārtībā un kā pret to izturēties. Pirmajās nedēļās somas kārtošana un apgūšana var notikt kopā, bet pēc tam – bērnam pašam jāseko līdzi tam, kas, kā un kāpēc notiek viņa somā, jo tā ir viena no lielajām dzīves mācībām, ko apgūst skolas laikā – spēt parūpēties par savām lietām. Kvalitatīva soma šo svarīgo uzdevumu atvieglos!

Kāpēc skolas soma jāmeklē tieši 1a.lv

Internetveikalā 1a.lv skolas somas pieejamas vairākos simtos variantu – piedāvājums ir plašs gan mazo, gan lielo bērnu vajadzībām, būs iespējams atrast modeli, kas atbildīs vecāku kvalitātes prasībām un bērnu gaumei. Mīkstās, cietās un ortopēdiskās skolas mugursomas iespējams pasūtīt ar piegādi uz mājām, pakomātu, vai saņemšanai veikalā. Viena no būtiskām šī internetveikala priekšrocībām ir mūsdienīgā funkcionalitāte un ērtais mājaslapas dizains, kas iepirkšanās pieredzi padara ļoti vienkāršu un patīkamu. Piemēram, jau pirmajā skatā redzams, vai prece ir noliktavā, norādīti tās svarīgākie parametri un pieejamās atlaides.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu