"Swedbank": var rasties individuāli problēmu gadījumi ar kredītu atmaksu, bet tā nebūs sistēmiska problēma

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Līdz šim ģeopolitiskās situācijas ietekme uz kreditēšanu ir bijusi mazāka, nekā varēja sagaidīt un par ko bija pamatotas bažas, sākoties karam Ukrainā, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Lauris Mencis

Arī runājot par augošo inflāciju un energoresursu cenām, "Swedbank" jaunais vadītājs atzina, ka individuāli problēmu gadījumi ar kredītu atmaksu var rasties, bet banka šobrīd to neredz kā iespējamu sistēmisku problēmu.

"Pirmajā pusgadā ir turpinājusi pieaugt gan hipotekārā kreditēšana, gan labi rezultāti ir uzņēmumu kreditēšanā. Tādēļ, ja runājam par ģeopolitisko situāciju, tad ietekme ir mazāka, nekā varēja sagaidīt. Pirmajās kara dienās un nedēļās tiešām bija bažas, ka situācija varētu mainīties būtiski. Priekšnoteikums gan ir arī tas, ka Latvijā gan iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošana, gan investīcijas uzņēmumos joprojām ir akūta nepieciešamība. Taču tagad, tuvojoties rudenim un ziemai, redzam, ka notiekošais ietekmē sabiedrības noskaņojumu, kas pēc tam var pārnesties uz rīcību," atzina Mencis.

Viņš minēja, ka ir redzams, ka pagarinās lēmumu pieņemšanas laiks par to, vai pirkt vai nepirkt īpašumu. Mainās ieguldījumu plūsmas, kas attiecas uz ilgtermiņa uzkrājumiem, piemēram, trešajā pensiju līmenī. No otras puses ir redzams, ka uzņēmumos noskaņojums ir cerīgs. Neraugoties uz īstermiņa izaicinājumiem, kas būs šajā rudenī un ziemā, uzņēmumi redz fundamentālas iespējas, tāpēc viņu investīciju plāni nav apstājušies.

"To jūt arī darba ņēmēji, kas atkal iedod tādu cerīgāku skatu, ka darba vietas būs, un stabilāku sajūtu mājsaimniecībām," pauda Mencis.

Jautāts, vai gaidāmie lielie apkures rēķini tomēr nerada bažas par apjomīgiem kredītu maksājumu kavējumiem, Mencis atgādināja, ka iepriekšējās finanšu krīzes laikā gūtās mācības ir ņēmuši vērā gan likumdevēji, gan bankas, un pašlaik tiek vērtēts tas, lai pie pirmā satricinājuma cilvēks nenonāktu situācijā, kad ir maksātnespējas priekšā.

"Tādēļ, protams, individuāli problēmu gadījumi var rasties, un tur sarunu rezultātā vienmēr risinājumu atradīsim, bet mēs šobrīd to neredzam kā iespējamu sistēmisku problēmu," sacīja "Swedbank" vadītājs.

Viņš arī uzsvēra, ka darba tirgus dati ir spēcīgi, un šobrīd nav sagaidāms, ka būtu arī kaut kādas būtiskas korekcijas. Tas savukārt nozīmē, ka iedzīvotājiem darbs un ienākumi būs, vienkārši mainīsies struktūra, cik paliek pāri izvēles tēriņiem. Tas var ietekmēt pakalpojumu sektoru, luksusa preču iegādi, bet domājams, ka pamata izdevumiem, pie kuriem ietilpst arī kredītu maksājumi, cilvēkiem līdzekļi joprojām būs.

"Es domāju, ka gan banku kapitāls, gan iedzīvotāju labklājība, kas tomēr ir augusi, ļaus tikt pāri īstermiņa problēmām," prognozēja Mencis.

Arī runājot par Eiropas Centrālās bankas (ECB) palielinātajām bāzes procentu likmēm, Mencis neprognozēja lielu ietekmi uz kredītu maksājumiem.

"Esošajiem kredītņēmējiem uz šīs mainīgās daļas rēķina kopējās procentu izmaksas pieaugs. Tomēr šīs izmaiņas nebūt nav dramatiskas un būtiski nemainīs mājsaimniecības budžeta bildi. Arī skatoties nākotnes prognozes, procentu likmes ne tuvu nav vēsturiski augstākajiem punktiem. Tāpat ir jāsaprot, ka procentu likmes nekad nestāv uz vietas, it īpaši ilgtermiņa kredītiem, kādi ir, piemēram, hipotekārie kredīti uz 20, 30 vai vairāk gadiem. Tomēr, nav ko liegties, būs noteikti klientu daļa, kura tādēļ, ka kredītprocentu maksājums pieaug un vēl ir augsta inflācija, padomās, vai pašlaik ņemt kredītu. Ar to ir jārēķinās," atzina Mencis.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu