Elektroenerģijas cenas Baltijā turpina pieaugt (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenas Baltijā pieauga, informē AS "Latvenergo" pārstāvji.

Latvijā un Lietuvā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena pieauga par 8% un vienoti bija 367,4 eiro par megavatstundu (eiro/MWh). Igaunijā elektroenerģijas cena kāpa par 11%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, un bija 280,87 eiro/MWh.

Tikmēr turpinās elektroenerģijas pārvades sistēmas jaudas ierobežojumi starp Igauniju un Latviju remontdarbu dēļ, norāda "Latvenergo" pārstāvji.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool sistēmas cena kritās par 29% līdz 76 eiro/MWh. "Nord Pool" sistēmas cenas samazinājumu veicināja vēja elektrostaciju izstrādes pieaugums "Nord Pool" reģionā par 18%, kā arī Ziemeļvalstu atomelektrostaciju pieejamās jaudas īpatsvara kāpums līdz 91% no kopējās uzstādītās.

Tikmēr Baltijas elektroenerģijas cenu pieaugumu turpina noteikt dabasgāzes un oglekļa emisiju kvotu cenu kāpums, skaidro "Latvenergo" pārstāvji. Turklāt elektroenerģijas cenu pieaugumu ietekmēja karsti laikapstākļi, kas veicināja elektroenerģijas patēriņa pieaugumu Baltijas reģionā par 4%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš pieauga, un kopā tika patērētas 6356 gigavatstundas (GWh), bet izstrādes apjomi palielinājās līdz 6988 GWh.

Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš pieauga par 4% līdz 480 GWh. Latvijā kopā patērētās elektroenerģijas apjoms palielinājās par 3% un bija 121 GWh. Igaunijā elektroenerģijas patēriņš bija 135 GWh, tas bija par 8% lielāks nekā iepriekšējā nedēļā. Lietuvā elektroenerģijas patēriņš pieauga par 1%, kopā tika patērētas 224 GWh.

Baltijā elektroenerģijas izstrāde palielinājās par 4% līdz 223 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjomi pieauga par 10% līdz 37 GWh. Igaunijā ražošanas apjomi palielinājās par 3% līdz 105 GWh. Lietuvā elektroenerģijas izstrāde bija 81 GWh, kas bija par 2% lielāka nekā iepriekšējā nedēļā.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 31%, Igaunijā - 78%, bet Lietuvā 36%. Baltijas valstīs tika saražoti 47% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu