Finanšu un ekonomikas ministri pārrunās iespējas sniegt atbalstu uzņēmējiem energoresursu sadārdzinājuma dēļ

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) un ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) pirmdien apspriedīs iespējas sniegt atbalstu uzņēmējiem energoresursu sadārdzinājuma dēļ.

Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" Reirs teica, ka ar ekonomikas ministri pārrunās arī iespējamā atbalsta fiskālo ietekmi.

Ministrs norādīja, ka pieredze ar atbalsta sniegšanu iedzīvotājiem energoresursu sadārdzinājuma dēļ iepriekšējā ziemā ļauj cerēt, ka arī gaidāmajā apkures sezonā atbalsts iedzīvotājiem būs adekvāts, bet vēl jāapspriež dažas citas atbalsta iespējas, tostarp palīdzība uzņēmējiem.

Jau ziņots, ka spēkā stājušies grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā, kas paredz veikt virkni pasākumu siltumapgādes un apkures izmaksu pieauguma daļējai segšanai mājsaimniecībām.

Grozījumi likumā veikti, lai mazinātu negatīvo sociālekonomisko ietekmi uz iedzīvotāju ienākumiem, kas saistīti ar iepriekš nepieredzētu energoresursu strauju cenu kāpumu.

Atbalsta pakotnē iekļauto pasākumu kopējo atbalsta summa būs ap 442,25 miljoniem eiro.

Reirs vērtēja, ka valstij joprojām ir labas iespējas aizņemties, jo Latvijai tiek saglabāti labi kredītreitingi.

Pēc Reira vārdiem, arī "budžets pildās", turklāt ne tikai inflācijas ietekmē, bet arī citās pozīcijās. Šo naudu mēs nevis pieturēsim, kas teorētiski būtu mehānisms cīņā pret inflāciju, bet gan laidīsim atpakaļ iedzīvotājiem, izteicās politiķis.

Ministrs uzsvēra, ka akcīzes un pievienotās vērtības nodokļu samazināšanu kā variantu cīņai pret cenu kāpumu valdība gan neizskatot, jo pēc teorijas šādiem pasākumiem ir patēriņu, tātad - inflāciju, stimulējoša ietekme.

Savukārt ar sociālajiem partneriem valdība vērtējot iespējas samazināt darbaspēka nodokļus, kas varētu būt programma vairākiem nākamajiem gadiem, piebilda Reirs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu