Enerģijas taupības pasākumi Spānijā: to neievērošana draud ar līdz pat 100 miljonus eiro lielu sodu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Spānija jau kopš 10. augusta ieviesusi enerģijas taupības pasākumus. Par to efektivitāti pagaidām pāragri runāt, taču neatkarīgi no šiem pasākumiem, valstij izdodas samazināt enerģijas patēriņu. Kā Spānijai tas izdevies?

Spānijā, atbilstoši Eiropas Komisijas (EK) rekomendācijām samazināt enerģijas patēriņu par 7%, spēkā stājies jaunais ekonomikas un enerģētikas pārvaldības plāns, kas izsaucis domstarpības starp valdību un vietvarām, kas apšauba taupības pasākumu adekvātumu, draudot vērsties tiesā pret valdību.

Tomēr eksperti uzsver, ka Spānijā Eiropas Komisijas prasības būs izpildītas ar uzviju. Tas gan neattiecas uz EK rekomendācijām, bet gan tāpēc, ka valstī ir ievērojami samazinājies enerģijas patēriņš gan ražošanas sektorā, gan mājsaimniecībās. Tas viss – augsto enerģijas cenu dēļ.

Kādi enerģijas ekonomijas veidi ir paredzēti?

Enerģijas taupības plāns Spānijā skar administratīvās ēkas, dzelzceļa stacijas, lidostas, bārus, restorānus, viesnīcas, tirdzniecības vietas, kultūras un izklaides iestādes. Valdības pārstāve Terēza Ribera skaidroja, ka šie pasākumi būs spēkā līdz 2023. gada novembrim un ļaus “izpildīt Spānijas saistības pret Eiropas partneriem, palīdzot pārvarēt problēmas ar enerģijas pieejamību, kas radušās kara Ukrainā dēļ.” Šeit vērts piebilst, ka Spānija nav atkarīga no Krievijas energoresursiem.

Ņemot vērā Spānijas valdības lēmumu, vasarā visās iepriekš uzskaitītajās iestādēs gaisu nedrīkst atdzesēt zemāk par 27 grādiem (viesnīcās – 25 grādiem). Ziemā temperatūra nedrīkstēs pārsniegt 19 grādus. Tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas vietās gadījumā, ja tiek izmantots gaisa kondicionieris (vai ziemā sildītājs), durvis ir jātur ciet. Vitrīnas un gaismas reklāmas ir jāatslēdz plkst. 22. Tāpat visām iestādēm nepieciešams izmantot iekārtas, kas ļauj ietaupīt elektroenerģiju.

Tāpat pilsētās naktīs aizliegts izgaismot arhitektūras pieminekļus. Šo prasību neizpildīšanas gadījumā draud visai bargs sods – no 60 000 līdz pat 100 miljoniem eiro.

Reģioni protestē pret taupības pasākumiem

Pret jaunajiem pasākumiem iestājas vietējās pašvaldības. Reģioni vērš uzmanību uz to, ka taupības plāns pārkāpj likumu, jo enerģijas izmantošana, piemēram, tirdzniecības vietās, nav Spānijas centrālās valdības kompetencē, jo par to parasti lemj vietvaras. Tādēļ reģionu pārstāvji pārmet valdībai, ka taupības pasākumi pieņemti pārsteidzīgi, neapspriežoties ar visām iesaistītajām pusēm.

Madrides apgabala vadītāja Isabella Diasa Ajuso jau sagatavojusi prasību tiesā pret valdību, jo uzskata, ka taupības pasākumi negatīvi ietekmēs Spānijas iedzīvotāju dzīvi. Tāpat viņa uzskata, ka ierobežojumi negatīvi atsauksies uz starptautisko tūrismu un Spānijas ekonomiku. Diasa Ajuso vērš uzmanību, ka prasība plkst. 22 izslēgt apgaismojumu nav loģiska, jo šajā laikā daudzi uzņēmumi vēl turpina darbu, kā arī pilsētās sākas nakts dzīve, kas piesaista tūristus. Šos argumentus atbalsta arī parlamenta opozīcija.

Kā tas ietekmēs biznesu?

Ņemot vērā sabiedriskās domas aptaujas, uzņēmēji, tāpat kā politiķi un iedzīvotāji, nešaubās par nepieciešamību taupīt energoresursus un izrādīt solidaritāti ar Eiropas partneriem. Tomēr par valdības plānu ir daudzi jautājumi. Viesnīcu sfērā strādājošais Dāvids Garsija Agiljars skaidroja, ka viņam nav skaidrs, kā ievērot prasīto temperatūras režīmu viesnīcā, jo katrā numuriņā ir savs kondicionieris, ko viesi izmanto pēc saviem ieskatiem.

Tāpat nav īsti skaidrs, vai jaunās prasības turēt durvis aizvērtas kaut kā sasaucas ar kovida apkarošanas plānu, kas paredz regulāru telpu vēdināšanu.

“Kurš vispār vasarā apmeklēs bārus un restorānus, ja tajos būs 27 grādu temperatūra? Tās ir vietas, kurās spāņi tiekas ar draugiem un pavada ilgas stundas,” sacīja Garsija Agiljars.

Tomēr neraugoties uz strīdiem, Spānija var garantēt Eiropas Savienībai, ka tā izpildīs EK rekomendācijas. Kā uzskata Madrides universitātes ekonomikas profesors Havjers Benito Gonzaless, valsts jau saskaras ar enerģētikas krīzi, bet rudenī gaidāma recesija. Tas nozīmē, ka ražošanas apjomi rūpnīcās samazināsies, kas savukārt nozīmēs tālāku enerģijas patēriņa samazinājumu.

Tāpat spāņi mazāk sākuši atdzesēt (ziemā sildīt) savus mājokļus, un mazāk izmanto sadzīves tehniku. Kopš gada sākuma mājsaimniecībās enerģijas patēriņš samazinās par vidēji 3,2% mēnesī.

Kas attiecas uz valdības plānu, tas parastajiem iedzīvotājiem paliks lielākoties neredzams.

Piemēram, Madridē, neraugoties uz bargajiem sodiem, taupības pasākumi ieviesti vien daļēji. Iespējams, liela daļa iestādes gaida, ar ko beigsies vietvaru strīdi ar valdību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu