Liepājā apkures sezonā katru mēnesi būs jauns tarifs

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) otrdien apstiprinājusi jaunu tarifu centralizētās siltumapgādes pakalpojumam Liepājā. Noteikts, ka jaunais tarifs katru mēnesi būs mainīgs atkarībā no gāzes cenas biržā un tiks paziņots katra mēneša pirmajā datumā.

Rēķinus ar jauno tarifu "Liepājas enerģija" klienti saņems novembrī par pakalpojumu oktobrī. Līdz tam siltuma pakalpojums tiks nodrošināts par esošo tarifu.

SIA "Liepājas enerģija" valdes priekšsēdētājs Jānis Jansons uzsver, ka jaunā apkures sezona būs liels izaicinājums gan siltumapgādes pakalpojumu nodrošinātājiem, gan klientiem.

"Tarifa pieaugumu ir ietekmējis būtiskais energoresursu cenu kāpums – gan šķeldai, gan dabasgāzei. Aicinām savus klientus savlaicīgi gatavoties apkures sezonai, veikt energoefektivitātes pasākumus, tostarp, iekārtu tehniskās pārbaudes, kā arī pārdomāt katras mājsaimniecības individuālos paradumus siltuma pakalpojuma lietošanā apkures sezonā," atzīmē Jansons.

Uzņēmumā arī atgādina, ka saskaņā ar Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumu tām mājsaimniecībām, kurās tiek saņemts centralizētās siltumapgādes pakalpojums, tiks piemērots maksas samazinājums no 2022. gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim. Siltumapgādes pakalpojuma sniedzēja negūtie ieņēmumi par maksas samazinājumu par centralizētās siltumapgādes pakalpojumiem tiks kompensēti no Valsts budžeta līdzekļiem.

Tāpat centralizētās siltumapgādes pakalpojuma maksu samazinās 50% apmērā no starpības starp apstiprināto tarifu un siltumenerģijas tarifa mediānu 68 eiro apmērā par megavatstundu (MWh).

Uzņēmumā paskaidro, ka tiem komersantiem, kuriem tarifu apstiprina Regulators vai pašvaldība, kompensāciju aprēķina sekojoši: X MWh (piegādātā siltumenerģija TIKAI mājsaimniecībām) – 68:2 = kompensācijas apjoms.

SIA "Liepājas enerģija" atbalstu atspoguļos katrā rēķinā, kuru piestādīs mājsaimniecībai.

Tāpat siltumapgādes uzņēmums sagatavojis piemēru, pamatojoties uz augusta gāzes tirgus cenu. Piemērs sagatavots par divu istabu (50 kvadrātmetru) dzīvokli renovētā un nerenovētā mājā vidējā apkures sezonas mēnesī.

  • Renovēta māja: ja līdz šim par šādu dzīvokli klientiem bija jāmaksā 23,55 eiro, tad ņemot vērā jauno tarifu, par tādu pašu dzīvokli ar identisku siltuma patēriņu, iekļaujot valsts atbalstu, būs jāmaksā 44,99 eiro.
  • Nerenovēta māja: līdz šim klientiem bija jāmaksā 47,10 eiro. Ņemot vērā jauno tarifu un, iekļaujot valsts atbalstu, rēķina summa par siltuma pakalpojumu būs 89,97 eiro.

Gatavojoties jaunajai apkures sezonai, uzņēmums ir noslēdzis 11 līgumus ar šķeldas piegādātājiem, kā arī līgumu ar uzņēmumu "Elenger" par dabasgāzes piegādi.

Uzņēmums kā kurināmo izmanto dabas gāzi un atjaunīgo resursu – koksnes šķeldu. Atjaunīgā kurināmā izmantošanas īpatsvars kopējā energoresursu bilancē 2021. gadā bija jau 76%, kas ir par gandrīz 5% vairāk, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. "Liepājas enerģija" uzsver, ka tiek turpināts darbs, lai kurināmā bilancē palielinātu atjaunīgā energoresursa īpatsvaru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu