Lūkass: Mobilizācija nevarēs atrisināt Krievijas militāro spēju vājumu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Makare/LETA, AFP/Scanpix, TVNET kolāža

“Nedomāju, ka mobilizācija palīdzēs atrisināt militāro spēju vājumu. Tā nesniegs vairāk prasmju, tehniķu vai loģistikas speciālistu, nepiegādās modernus ieročus un neatrisinās piegādes ķēžu problēmas,” intervijā TVNET raidījumam “Pasaule kabatā” uzsvēra britu publicists un Vašingtonā bāzētās domnīcas “Centre for European Policy Analysis” (CEPA) pētnieks Edvards Lūkass.

Jau ziņots, ka trešdienas rītā Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzrunā Krievijas televīzijā paziņoja par daļējas mobilizācijas sākšanu, kas esot attiecināma uz aptuveni 300 tūkstošiem rezervistu ar militāro pieredzi. Lūkass pauda, ka mobilizācija esot vērtējama kā izmisuma pazīme, “jo visi pieņēmumi, kas viņiem bija par šo uzbrukumu Ukrainai, izrādījās pilnīgi ačgārni: ukraiņi nepadevās, viņi cīnījās. Rietumi nepiekāpās, viņi piegādāja ieročus, naudu un sniedza cita veida atbalstu Ukrainai.” Pētnieks norādīja, ka, viņaprāt, Krievijas armijas grūtības drīz vien būs novērojamas ne vien Ukrainas austrumos, bet arī dienvidos.

Runājot par to, kā tieši mobilizācija tuvākajā laikā varēs ietekmēt kara gaitu, Lūkass norādīja, ka mobilizētās vienības būs ļoti grūti sagatavot nosūtīšanai uz fronti, jo jau tagad trūkstot militāro instruktoru – tie paši atrodas frontē. Taču iespējams, ka mobilizācija varētu palīdzēt rast papildspēkus loģistikas jomā, kas atbrīvotu vairāk cīņas spējīgo karavīru nosūtīšanai uz kaujas pozīcijām, skaidroja pētnieks.

Tomēr esot nepieciešama arī frontē izvietoto kaujinieku rotācija, kuri frontē atrodas jau vismaz 90 dienas. Šajā laikā “vienību efektivitāte un morāle ir krietni pasliktinājusies”, skaidroja Lūkass. Viņš sprieda:

“Paātrināsies apburtais loks ar sliktu morāli, vāju aprīkojumu, sliktu vadību, un karaspēku, kurš domā par izvēli starp padošanos, dezertēšanu, sacelšanos vai tikšanu nogalinātam. Tam visam ir ļoti kaitnieciska ietekme uz morāli un militāro efektivitāti.

Manuprāt, krievu ģenerāļi domās: “Mēs esam ļoti sarežģītā situācijā, un mūsu virspavēlnieks ir devis mums diezgan stulbas pavēles, ko mums ir grūti izpildīt.”

Visu interviju lasi un skaties tiešsaistes žurnālā KLIK.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu