Rīgā divkārt pieaugs siltumenerģijas tarifs (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

AS "Rīgas siltums" siltumenerģijas tarifs pieaugs divas reizes - no 85,45 eiro par megavatstundu (MWh) līdz 170,59 eiro par MWh, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētais Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes lēmums.

Tostarp siltumenerģijas ražošanas tarifs pieaugs 2,2 reizes - no 63,86 eiro par MWh līdz 139,13 eiro par MWh, siltumenerģijas pārvades un sadales tarifs pieaugs par 51% - no 19,31 eiro par MWh līdz 29,18 eiro par MWh, bet siltumenerģijas tirdzniecības tarifs saglabāsies nemainīgs - 1,48 eiro par MWh.

Siltumenerģijas gala tarifs būs 170,59 eiro par MWh, ietverot dabasgāzes akcīzes nodokļa komponenti 0,29 eiro apmērā par MWh un neparedzētās izmaksas 0,51 eiro apmērā par MWh.

SPRK vērš uzmanību, ka mājsaimniecību lietotājiem rēķinos no 1.oktobra automātiski tiks piemērots valsts noteiktais atbalsts.

Siltumenerģijas tarifiem līdz 150 eiro par MWh valsts kompensē 50% no tarifa, kas pārsniedz noteikto slieksni - 68 eiro par MWh. Savukārt no tās daļas, kas pārsniedz 150 eiro par MWh valsts kompensē 90%. Šajā gadījumā, ja SPRK apstiprinātais "Rīgas siltuma" tarifs ir 170,59 eiro par MWh, ar valsts atbalstu lietotājam tiks piemērots tarifs 111,06 eiro par MWh apmērā.

Jaunā siltumenerģijas tarifa pieaugums saistīts ar iepirktās siltumenerģijas un kurināmā izmaksu pieaugumu - iepirktās siltumenerģijas izmaksas komersantam pieaugušas vairāk nekā 2,5 reizes, bet kurināmā jeb dabasgāzes izmaksas - par 79%.

Pēc SPRK priekšsēdētājas Aldas Ozolas skaidrotā, ņemot vērā, ka "Rīgas siltumam" būs nepieciešams nodrošināt papildu šķeldas krājumu iepirkšanu, kā arī tarifu izmaiņas prognozējamas arī pārējiem neatkarīgajiem siltumenerģijas ražotājiem, no kuriem "Rīgas siltums" iepērk siltumenerģiju, sagaidāms, ka drīzumā "Rīgas siltums" varētu vērsties SPRK ar jaunu tarifa iesniegumu.

LETA jau ziņoja, ka ar valsts atbalstu mājsaimniecībām siltumenerģijas izmaksu segšanai centralizētai siltumenerģijai ir paredzēts kompensēt pusi no siltumenerģijas cenas pieauguma virs 68 eiro par MWh.

Iepriekš "Rīga siltuma" pārstāvji skaidroja, ka tādējādi mājsaimniecībām, pēc valsts atbalsta kompensācijas, maksa par siltumenerģiju pieaugs par 40%, no šobrīd spēkā siltumenerģijas cenas 85,45 eiro par MWh līdz 119,3 eiro par MWh.

No visa Rīgai nepieciešamā siltuma "Rīgas siltums" saražo 30% siltumenerģijas, bet 70% tiek iepirkts no neatkarīgajiem ražotājiem. Nozīmīgākais ražotājs ir AS "Latvenergo", kas šobrīd ir apstiprinājis TEC-1 un TEC-2 siltuma ražošanas tarifus un plānots būt vidēji robežās no 185 līdz 190 eiro par MWh.

"Firmas.lv" dati liecina, ka "Rīgas siltuma" apgrozījums pērn bijis 146,45 miljoni eiro, bet peļņa - 5,4 miljoni eiro. Kompānijas kapitālā 49% pieder Rīgas domei, 48,99% - Latvijas valstij, 2% - SIA "Enerģijas risinājumi. RIX", bet "Latvenergo" pieder 0,005% akciju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu