Laika zaglis prokrastinācija – kā to uzveikt? Pieredzē dalās reperis Edavārdi

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Ikviens no mums ikdienā piedzīvo reizes, kad darba produktivitāte nav uzdevumu augstumos un ir grūti saņemties, lai izpildītu veicamo darba uzdevumu sarakstu. Tam par šķērsli nereti ir darba strukturizēšanas trūkums un vērienīgākais laika zaglis – prokrastinācija. Arī sabiedrībā zināmi cilvēki ikdienā saskaras ar šiem pašiem izaicinājumiem, tāpēc pavisam netipisks ieradums, ko pašmāju reperis Edavārdi cenšas ieviest savā ikdienā, ir garlaicība. Lai smeltos iedvesmu un sasniegtu nākamo darba produktivitātes līmeni, reperis dalās ieteikumos, lai uzlabotu savu iekšējo motivāciju.

Pēdējie nepilni divi gadi reperim Edavārdi (Eduards Gorbunovs) ir bijuši īpaši raženi – pēc albuma “Ekosistēmas” prezentācijas sekoja festivāliem bagāta vasara, savukārt nupat tika izdots ar Dj Dubra (Kaspars Dubra) un Latvijas hiphopa leģendu Čižiku (Aivars Čivželis) Drum & Bass minialbums “KRATA”. Turklāt tikko mūziķis pabeidza darbu pie sava nākamā soloalbuma. Neatlaidība, jaunu robežu pārvarēšana un mīlestība pret darbu ir mākslinieka galvenie dzinējspēki.

Veiksmīgu ieradumu veidošanas atslēga – laika plānošana

Katram ir sava metode, kā labāk organizēt dienu, lai tā būtu piepildīta un tiktu paveikti ieplānotie darba uzdevumi. Lai noskaņotos ikdienas veicamajiem darbiem, Edavārdi norāda, ka rīts ir labākais laiks, lai rakstītu dziesmu tekstus un sportotu, jo tā ir dienas daļa, kurā nav neplānotu notikumu. Pārējo dienu reperis velta darbam, savukārt vakari bieži vien tiek atvēlēti neplānotiem ceļojumiem.

“Viens no grūtākajiem ieradumiem, ko cenšos ieviest savā dzīvē, ir garlaicība – ja man ir brīvs brīdis, kurā man nav, ko darīt, es cenšos vienkārši sēdēt un neko nedarīt, nevis bezmērķīgi pavadīt laiku interneta komfortā. Manuprāt, dzīvei vajag mazliet lielāku devu īstas garlaicības, kā laukos, kur nav interneta, datora un televīzijas. Mēģinu sev atgādināt: ja man nav, ko darīt, tad tiešām nav jādara nekas. Mazāka skatīšanās ekrānā palīdz vairāk skatīties uz savu dzīvi,” norāda reperis.

Tomēr reizēm vienkārši ir nepieciešams paveikt ieplānotos darbus, tāpēc mākslinieks paša nospraustajiem uzdevumiem pieiet pragmatiski, norādot, ka īsti netic tam, ka eksistē īstais laiks vai vieta, lai kaut ko īstenotu. Ja kādā dienā neizdodas ieplānotais, tad tas ir jāmēģina atkal rīt. Protams, jebkurš ir nonācis situācijā, kad neko negribas darīt, taču reperis neatceras, ka būtu nožēlojis kaut vienu reizi, kad sevi piespieda sportot, rakstīt tekstus vai darīt jebkādas citas lietderīgas lietas, kad to negribējās.

Foto: Publicitātes foto

Seko līdzi paveiktajam

Nav noslēpums, ka ir nepieciešams strukturizēt savu ikdienu, lai objektīvi sekotu līdzi paveiktajiem darbiem un izvērtētu savus sasniegumus. Edavārdi atzīst, ka viens no trikiem, lai sevi motivētu, ir pielīdzināt dzīvi datorspēlei, lai labāk izvērtētu progresu un cik atlicis līdz nākamajam līmenim. Tāpēc mūziķa ikdienā ļoti palīdz dažādi viedie palīgi, kā viedtālrunis un viedpulkstenis, kas parāda, cik daudz ikdienā paveikts, kā arī dod iespēju motivēt sevi nākamajā reizē pamēģināt izdarīt mazliet vairāk un sasniegt jaunas virsotnes.

“Radošās sfēras darbā esmu sapratis, ka visas idejas, labas vai sliktas, ir obligāti jāpieraksta vai jāieraksta pēc iespējas detalizētāk, jo nekad nevar uzticēties tam, ka tavs prāts to atcerēsies nākamajā dienā. Šim nolūkam ļoti parocīga funkcija Huawei Mate 50 Pro viedtālrunī ir tieši SuperHub, kas ļauj ērti strādāt ar tekstu, attēliem un cita veida saturu. Protams, arī manā darbības sfērā ir svarīgi veidot fotogrāfijas un video saturu, tādēļ izbaudu iespēju filmēt un uzņemt attēlus augstā kvalitātē bez vajadzības rediģēt gatavo materiālu. Ir viegli un patīkami būt par amatiera līmeņa fotogrāfu, kad rokās ir veiktspējīgs viedtālrunis,” stāsta Edavārdi.

Kaut gan sfēras ir ļoti dažādas un katra ar saviem izaicinājumiem, reperis norāda, ka ir jāmeklē veidi, kā sevi motivēt, lai sasniegtu nākamo pašizaugsmes līmeni. Ir jāņem talkā visi iespējamie rīki, lai veicinātu savu produktivitāti, un atpūtas brīžos tiešām jāatpūšas un nedaudz pat jāpagarlaikojas.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu