Personīgais veselības uzraugs – Huawei Watch D

Jānis Vēvers
, Tehnoloģiju apskatnieks, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Jau viedpulksteņu ekspansijas sākumposmā fantasti un tehnoloģiju apskatnieki nodevās apcerējumiem, pie kādām jaunām iespējām cilvēce varētu tikt ar šo gudro laikrāžu palīdzību. Dažas prognozes bija piezemētākas, citas drosmīgākas, taču tās vieno fakts, ka liela daļa jau ir piepildījušās.

Vispirms cilvēki uzzināja, cik soļus dienā nostaigā - iepriekšējām paaudzēm par kājām pieveikto attālumu bija vien aptuvena nojausma. Pēc tam daudzi uzzināja savu pulsa rādījumu miera stāvoklī un kustoties, ar pārsteigumu konstatēja, cik maz stundas aizvada dziļā miegā, apjauta, cik kalorijas dienā patērē un cik daudz skābekļa ir viņu asinīs. Veselības uzraudzības klāsts aizvien papildinājās un šoruden IFA izstādē Berlīnē Huawei eiropiešiem parādīja viedpulksteni, kurš jau atgādina medicīnisku iekārtu.

Izmēra asinsspiedienu

Par Watch D nodēvētā ierīce mēra asinsspiedienu ar ļoti līdzīgu metodi, kā to dara mēriekārta ārsta kabinetā. Tam nav nepieciešama kalibrēšana un pirmo mērījumu saskaņošana ar medicīnisku mērītāju, lai pieregulētu precizitāti. Watch D visu dara pats. Par to parūpējas piepūšams gaisa spilvens, kas piestiprināts zem platās, gumijotās siksniņas, un specializēti sensori. Lietotājam vien jāapsēžas krēslā taisnā pozā, nesakrustotām kājām, jāpaceļ roka ar pulksteni sirds augstumā, ar otru plaukstu atbalstot elkoni, un aptuveni minūti jāpasēž bez plašām kustībām un runāšanas.

Mērīšanas laikā spilvens piepūšas un saspiež plaukstas locītavu, un sensori nolasa asinsspiedienu. Rezultāti ir visnotaļ precīzi un izmēģinājumos tikai par 2-3 iedaļām vienā vai otrā virzienā atšķīrās no medicīniskās iekārtas uzrādītajiem. Huawei gan lietotājiem piekodina, ka Watch D nav medicīniska iekārta un uz to nedrīkst pilnībā paļauties. Ja nu viņi tā vēlas, lai jau būtu. Taču

vidusmēra cilvēks no viedpulksteņa iegūs visnotaļ precīzu priekšstatu par asinsspiediena izmaiņām.

Kā ierasts, visi mērījumu rezultāti aplūkojami Health mobilajā lietotnē, kur arī var izveidot mērījumu veikšanas kalendāru. Kad ērtākais laiks ievadīts, ierīce pati atgādinās par nepieciešamību veikt mērījumu. Lietotnes sagatavoto pārskatu ik pa laikam var parādīt ģimenes ārstam, lai kopīgi izlemtu piemērotāko veselības uzlabošanas plānu – vairāk fizisko aktivitāšu, veselīgāku pārtiku, vairāk miega vai citas paradumu maiņas.

Pārbauda arī sirdi

Otra šīs ierīces nozīmīgā spēja – tā veido elektrokardiogrammu jeb sirds elektriskās aktivitātes grafisku attēlu. Lietotājam vien jāpieliek pirksts pie korpusa labajā pusē iemontētās apakšējās jeb «veselības» pogas un pusminūti jāpasēž mierā. Jau pavisam drīz ierīce pavēsta, vai ir konstatēti sirdsdarbības traucējumi, un vai nepieciešams vērsties pie ārsta.

Foto: Dan Lai

Tā kā šī ir pirmā šāda veida Huawei ierīce, dizaineriem vēl ir pie kā piestrādāt. Pats viedpulkstenis ir diezgan masīvs – garš un 1,36 centimetrus biezs plānākajā vietā. Smags tas nav, jo pārdomātas materiālu izvēlēšanās dēļ sver vien 41 gramu, taču par neuzkrītošu Watch D noteikti nevar nosaukt. Otra uzlabojamā lieta ir siksniņa. Šobrīd tā ir 3 centimetrus plata un trīs ceturtdaļu garumā būtībā sastāv no trīs kārtām – pašas gumijotās siksniņas un piepūšamā spilvena. Lieki piebilst, ka zem šādas «segas» pie lielākas slodzes āda svīst jau rudenī. Vasarā problēmas ar ādas elpošanu varētu būt vēl saasinātākas. Ar prātu jau saprotams, ka šāds risinājums bija nepieciešams, lai mērītu asinsspiedienu, taču lietotājs vienmēr grib labāk un ērtāk, vai ne?

Noder arī sportotājiem

Patīkami, ka ražotājs nav apstājies pie abām inovācijām, bet piepildījis ierīci ar citos Huawei viedpulksteņos iecienītajām iespējām.

Watch D spēj izmērīt ķermeņa reakciju uz vairāk nekā 70 sporta veidu radīto slodzi, novadīt nodarbības skriešanas rezultātu uzlabošanai, kā arī piedāvā elpošanas vingrinājumus.

Tas nebaidās no sportošanas lietū, jo ir sertificēta atbilstoši IP68 mitruma noturības standarta prasībām.

Tāpat kā citi Huawei viedpulksteņi, šis piedāvā izveidot treniņu grafiku un pārvietošanās laikā zīmē kartē pieveikto maršrutu. Jāsaka, ka GPS uztvērēja darbība gadu gaitā ir krietni uzlabojusies un nu skrējiena līnija patiešām ved pa ietvēm, ceļiem un taciņām, kur skriets vai braukts ar velosipēdu, nevis pa ceļmalas grāvi.

Ierīce arī skaita soļus, rēķina patērētās kalorijas, mēra pulsu, stresu, miega kvalitāti, skābekļa piesātinājumu un ādas temperatūru.

Watch D ik pa laikam nāk klajā ar ieteikumiem dzīvesveida uzlabošanai, piemēram, iesakot ātrāk doties pie miera, vai ik pa laikam paskubinot izkustēties. Ja lietotājs ir aktīvs, tas tiek paslavēts ar kādu uzmundrinošu ziņojumu.

Nedēļa ar vienu uzlādi

Ierīces košajā, krāsainajā 1,64 collu AMOLED displejā var lasīt ziņojumus no piesaistītā viedtelefona, aplūkot laika prognozi un redzēt ienākošos zvanus. Uz tiem gan nevar atbildēt, jo ierīce nav aprīkota ar mikrofonu. Uz ziņojumiem gan var reaģēt ar kādu no iepriekš sagatavotām atbildēm. Iespējams arī vadīt mūzikas atskaņotāju un Huawei viedtelefona fotokameru, lai, piemēram, fotografētu sevi no attāluma.

Neraugoties uz daudzām iespējām, Watch D akumulators turpina Huawei ierīcēm raksturīgo «ilgdzīvošanu».

Tas ar vienu uzlādi darbojas aptuveni 7 diennaktis, pat ja ik dienu sanācis iedarbināt GPS režīmu.

Viedpulksteņa režīmā darbības laiks ir vēl ilgāks.

Foto: Publicitātes foto

349 eiro vērtais Huawei Watch D noteikti ir ļoti interesants produkts, jo tam tirgū nav līdzīgo. Medicīnisko mērījumu iespējas paceļ to virs vidusmēra viedpulksteņa līmeņa, vienlaikus ļaujot lietot jau ierastās iespējas – mērīt fiziskās aktivitātes, pulsu, miegu, stresu un citus parametrus. Turklāt

Latvijas tirgū tas ierodas novembra nogalē jeb izcili piemērotā laikā pirms Ziemassvētkiem. Kādēļ? Jo tas būtībā atrisina problēmu, ko dāvināt svētkos cilvēkiem, kuri pastiprināti uzrauga savu veselības stāvokli.

Tie var būt gan seniori, gan aktīvi sportotāji, gan hronisku vai īslaicīgu slimību skartas personas. Taču tikpat labi Watch D var kalpot ikvienam viedpulksteņu lietotājam, kurš vēlas iegūt vēl plašāku priekšstatu par savu veselību. Un kādēļ gan ne, ja pieejams personīgs veselības uzraugs?

Raksts tapis sadarbībā ar Huawei Latvija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu