"Citadele" un EIB atbalstīs Baltijas uzņēmumus vismaz 460 miljonu eiro apmērā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izkārtne pie AS "Citadele banka" ēkas Republikas laukumā 2a.
Izkārtne pie AS "Citadele banka" ēkas Republikas laukumā 2a. Foto: Paula Čurkste/LETA

Banka "Citadele" un Eiropas Investīciju bankas (EIB) grupa ir parakstījušas vienošanos, kas palīdzēs paplašināt aizdevumus vietējiem uzņēmumiem Baltijas valstīs vismaz 460 miljonu eiro apmērā, aģentūru LETA informēja bankas pārstāvji.

EIB grupa, kuras sastāvā ir Eiropas Investīciju banka (EIB) un Eiropas Investīciju fonds (EIF), ir izsniegusi garantiju "Citadelei", lai atbalstītu jaunu aizdevumu nodrošināšanu uzņēmumiem visās trīs Baltijas valstīs.

Šī ir pirmā EIB grupas šāda veida vienošanās ar "Citadeli", kas nodrošinās kapitāla prasību atvieglojumu bankai un ļaus tai piešķirt vismaz 460 miljonus eiro papildu aizdevumos un līzingos uzņēmumiem Baltijā nākamajos trīs gados. Ņemot vērā pašreizējās ekonomiskās vides un ģeopolitiskās situācijas nenoteiktību, šī vienošanās ir īpaši gaidīta un apliecina EIB grupas kā pretcikliska investora statusu, uzsver bankas pārstāvji.

"Zaļajiem" projektiem novirzot 20% aizdevumu, šis darījums veicinās vietējās tautsaimniecības zaļo pārkārtošanos un palīdzēs mazināt kopējās siltumnīcefekta gāzu emisijas. Vienlaikus "Citadele" saņems konsultatīvo atbalstu mehānisma "Green Gateway" satvarā ar Eiropas Investīciju konsultāciju centra starpniecību apmācības, rīku un rokasgrāmatu izstrādes un darbvietā sniegta atbalsta veidā, lai kāpinātu bankas spēju apzināt un novērtēt "zaļos" projektus, kā arī ziņot par tiem.

"Šis līgums tiek slēgts pareizajā laikā, ņemot vērā daudzos izaicinājumus - Krievijas brutālo iebrukumu Ukrainā, augstās enerģijas cenas, no kurām mēs visi ciešam, augsto inflāciju, kura Latvijā pārsniedz 20%, un ekonomikas attīstības sabremzēšanos, daudzām Eiropas valstīm nākamgad ieejot recesijā. Pretēji nenoteiktībai, ekonomikas un ģeopolitiskajai situācijai, šis papildus atbalsts cerams ļaus Baltijas uzņēmumiem turpināt izaugsmes ceļu," vienošanās parakstīšanai veltītajā pasākumā sacīja EIB viceprezidents Tomass Ūstros, piebilstot, ka īpaši svarīgi tas ir laikā, kad tik vienkārši kā parasti nav pieejams finansējums finanšu tirgos.

Tāpat viņš uzsvēra, ka ļoti liela nozīme ir tam, ka daļa no aizdevumiem būs jāpiešķir tieši "zaļajiem" projektiem, jo gan Latvijai, gan Eiropai kopumā nākamajos gados būs ļoti smagi jāstrādā, lai atbrīvotos no enerģētiskās atkarības no Krievijas.

AS “Citadele banka” valdes priekšsēdētājs Johans Okerblums savukārt norādīja, ka Baltijas valstīm un to bankām šāda veida atbalsts ir kritiski svarīgs, un vienošanās ar EIB ļaus turpināt atbalstīt Latvijas ekonomiku.

"Banku darbībā viena no svarīgākajām lietām ir riska uzņemšanās. Ja šo risku var dalīt ar vēl kādu, mēs varam doties tālāk un padarīt finansējumu pieejamu daudz vairāk tirgus dalībniekiem, nekā iespējams varētu atļauties šodien. Tas mums ir ļoti svarīgi. Tāpat mēs varam runāt par ilgtspēju un pārveidi, bet, ja es dodos pie kāda vietējā uzņēmēja, tad visbiežāk viņa bažas šodien ir saistītas ar izdzīvošanu. Labā ziņa gan ir tā, ka izdzīvošana pašlaik iet roku rokā ar ilgtspēju. Tas vēl nebija tik izteikti pirms trim gadiem. Tādēļ, ja atceramies teicienu "neiznieko krīzi", tad pašlaik ir iespējas, ko rada tieši šī krīze un situācija," uzsvēra Okerblums.

Šis ir EIB grupas otrais vērtspapīrošanas darījums Baltijas valstīs. Saskaņā ar pirmo vienošanos tika atbalstīti papildu aizdevumi un līzinga darījumi mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un vidējas kapitalizācijas sabiedrībām visās trīs Baltijas valstīs vismaz 660 miljonu eiro vērtībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu