Aģentūra: Mobilizācijas ietekmē izveidojusies ļoti sarežģīta situācija Krievijas darba tirgū (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Vairākas Krievijas ekonomikas nozares nonākušas ļoti sarežģītā stāvoklī mobilizācijas izraisītā darbaspēka deficīta dēļ, vēsta “Bloomberg”.

Plāni mobilizēt 300 000 cilvēku un pēc tam sekojošais milzu emigrācijas vilnis no Krievijas samazinājis darbspējīgo vīriešu skaitu Krievijā par 2%. Tas ir viens no iemesliem, kādēļ “Bloomberg Economics” Krievijas ekonomikai šogad prognozē izaugsmi vien 0,5% apmērā. Kā norāda aģentūra, no mobilizācijas bēguši ne tikai biroju darbinieki, bet arī lauku iedzīvotāji.

Piemēram, lielā lauksaimniecības uzņēmumu grupā Krasnodaras apgabalā “Agrokompleks” visiem spēkiem cenšas aizpildīt vakances, jo trūkst gan traktoristu, gan citu strādājošo. Paralēli tam uzņēmums jau sen cenšas pieņemt darbā agronomus. Darbinieku trūkst, un kompānijas personāla daļas vadītāja Irina Hmeļevska norāda, ka daļēji šajā problēmā vainojama mobilizācija.

Savukārt Sibīrijas lielākās pilsētas Novosibirskas varasiestādes norāda, ka sniega tīrīšanas darbos varēs iesaistīt vien pusi no darbaspēka, jo vairums darbinieku ir mobilizēti.

Vairāk nekā 200 piespiedu darbiem notiesāto, kuri sodu izcietuši Ņižnijtagilā, tagad sākuši darbu “Uralvagonzavod”, kas ir vienīgais tanku ražotājs Krievijā.

Novembrī veikta aptauja liecina, ka trešdaļa kompāniju mobilizācijas dēļ zaudējusi vairākus darbiniekus, bet piektā daļa uzņēmumu paziņojusi, ka pagaidām neredz iespēju zaudētos darbiniekus aizvietot. Šajā pašā pētījumā noskaidrots, ka vairums kompāniju, kas specializējas infrastruktūras būvniecībā, izjūt pieaugošu kvalificēta darbaspēka trūkumu un paredz, ka tuvākajā laikā situācija kļūs arvien sarežģītāka.

Pēc “Superjob” pētījuma datiem, IT un telekomunikāciju sfērā vakanču skaits Krievijā pieaudzis par 15%, salīdzinot ar augustu. Tikmēr “HeadHunter” eksperti norāda, ka pēc mobilizācijas izsludināšanas palielinājies darba meklētāju skaits postpadomju telpā un Turcijā. Katrs piektais darba meklētājs no Krievijas ārzemēs ir IT jomas speciālists.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu