Lai kļūtu par investoru, nav nepieciešamas lielas naudas summas (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Liela naudas summa nav priekšnoteikums, lai kļūtu par veiksmīgu investoru. Mūsdienās ieguldījumus var veikt pat ar desmit eiro, turklāt regulāra nelielu naudas summu ieguldīšana bieži izrādās daudz veiksmīgāka stratēģija, nekā lielas summas investēšana, bet vienu reizi.

Kādreiz ieguldīšana bija bagāto cilvēku priekšrocība, kas viņus padarīja vēl turīgākus, taču šobrīd situācija ir būtiski mainījusies un, lai sāktu investēt, nav nepieciešama milzīga naudas summa. Daudzas ieguldījumu platformas piedāvā investēt, sākot pat ar ļoti mazām naudas summām, kas atsevišķu platformu gadījumā nepārsniedz dažus eiro centus. Šī iemesla dēļ ieteicams investēt nevis tad, kad ir izdevies sakrāt noteiktu naudas summu, bet gan brīdī, kad sākat strādāt algotu darbu,” rekomendē "Luminor" investīciju produktu vadītājs Jānis Bebris.

Ierobežots budžets kā priekšrocība

Ieguldot nelielu naudas summu katru mēnesi vai katru otro mēnesi, klients ir labāk pasargāts pret tirgus svārstībām. Veicot regulārus ieguldījumus, ir iespējams izvairīties no līdzekļu ieguldīšanas nepiemērotā laikā, piemēram, tad, kad ieguldīšana finanšu tirgos ir sasniedzis augstāko punktu un ir salīdzinoši dārga. Regulāra ieguldījumu veikšana ļauj izvairīties no īstermiņa tirgus svārstībām, kā arī pelnīt uz ilgtermiņa globāla tirgus vērtības pieauguma. Savukārt, investējot dažādos laikos, nauda būs ieguldīta atšķirīgos tirgus attīstības posmos, kas sniedz papildu drošību.

Ja pastāv bažas, ka regulārai ieguldīšanai trūks disciplīnas, var izveidot automātisko maksājumu vai izmantot rīkus noteiktas naudas summas novirzīšanai investīcijām. Uz uzkrājuma veidošanu ieteicams raudzīties kā uz daļu no sava budžeta plānošanas.

Termiņš, mērķis un risks

Ja budžets ir ierobežots, nereti ir sajūta, ka šī nauda ir īpaši vērtīga un ir bail to zaudēt. Šī iemesla dēļ ir rūpīgi jāizvērtē, uz kādu termiņu to vēlaties ieguldīt, kādam nolūkam gribat naudu uzkrāt, kāda ir jūsu attieksme pret risku un kāda ir investīciju pieredze. Savukārt konkrēts mērķis, kam nauda nepieciešama, palīdz mobilizēties regulāru investīciju veikšanai. Tas var būt jebkāds – sapņu mājas iegādei, ceļojumam, bērnu izglītībai vai bezrūpīgām vecumdienām.

"Ja esat iesācējs, iespējams, jāsāk ar ieguldījumiem ne tik riskantos aktīvos. Tie nenesīs lielu peļņu, taču dos pārliecību un pieredzi. Savukārt, ja vēlaties ieguldīt akcijās, bet nezināt kādu uzņēmumu akcijas izvēlēties, iesaku meklēt uzticamu konsultantu vai izmantot platformas, kuras pēc izvirzītajiem kritērijiem izvēli veiks jūsu vietā.

Ja nauda ir nepieciešama tuvāko piecu gadu laikā, kopumā nav ieteicams to ieguldīt tieši akciju tirgos, bet labāk instrumentos, kas saistīti ar mazāku risku

– zema riska obligāciju biržā tirgotajos fondos jeb ETF, obligāciju ieguldījumu fondos vai naudas tirgus instrumentos," saka Bebris.

Spēks ir dažādībā

Līdzīgi kā par investīcijām ar lielām naudas summām arī uz ierobežota budžeta ieguldījumiem attiecas princips “nelikt visas olas vienā groziņā”. Tā kā sākotnējā naudas summa nebūs liela, investīcijām piemēroti būs, piemēram, biržā tirgotie fondi (ETF) vai diversificēti globālie ieguldījumu fondi, kas ietver simtus, vai pat tūkstošus dažādu akciju no visas pasaules un nodrošina plašu vērtspapīru diversifikāciju.

ETF var kalpot kā labs instruments arī gadījumos, ja ieguldītājs vēlas investēt kādā noteiktā stratēģijā vai nozarē, bet izvēlas nevis konkrētu uzņēmumu akcijas, bet diversificētu uzņēmumu akciju grozu, kuru darbība cieši saistīta ar klienta izvēlēto stratēģiju. Tomēr arī šajā gadījumā ir svarīgi izpētīt, kurām nozarēm paredz strauju attīstību un vai izvēlētais ETF tajās iegulda, kā arī to, kādos pasaules reģionos konkrētais fonds investē.

Nekas nav par brīvu

Ja budžets ir ierobežots, īpaši rūpīgi jāizpēta, ar kādām papildu izmaksām – komisijām un nodokļiem - ir jārēķinās. Komisijas maksa dažādiem pārvaldniekiem var būtiski atšķirties.

"Ja maksa ir fiksēta par katru pirkšanas un pārdošanas darījumu, tas ieguldītājiem, kas investē mazas summas un bieži, var būt ļoti neizdevīgi.

Pārvaldīšanas izmaksas var samazināt, piemēram, ieguldījumi indeksu fondos, kas tāpat investē dažādās akcijās un obligācijās, taču atšķirībā no aktīvajiem fondiem strikti turas pie sākotnējās stratēģijas, kas to pārvaldīšanu padara lētāku. Svarīgi atrast savu ieguldījumu stratēģiju, kas saskan ar jūsu dzīves plāniem, ja tā tiks atrasta, investētā nauda pelnīs jūsu vietā, pat ja sākumā tās būs pavisam nelielas summas," uzsver Bebris.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu