Gāzes cenas nokritušās līdz 2021. gada septembra līmenim (8)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Dabasgāzes nākotnes līgumu cenas pirmdien kritušās par 10%, un pašlaik tās ir 635 dolāri par 1000 kubikmetriem gāzes. Kopš gada sākuma gāzes cenu kritums Eiropā ir 22%, un pašlaik cenas nostabilizējušās 2021. gada septembra līmenī.

Cenu samazinājuma galvenais iemesls ir siltā ziema, kā arī ļoti stabilas rezerves, kuras nedaudz gan patukšoja īsais aukstuma periods (tā laikā gāzes cena pieauga līdz 820 dolāriem par 1000 kubikmetriem gāzes), skaidro “Bloomberg”. Citi svarīgi faktori ir vājais pieprasījums pēc sašķidrinātās dabasgāzes Ķīnā, tādēļ piegādes februārī un martā tiek pārorientētas uz Eiropu. Tāpat arī vēja energostaciju izstrāde Vācijā un Lielbritānijā ir ļoti augstā līmenī.

Tiek norādīts, ka šajā ziemā Eiropai ir ļoti paveicies ar laikapstākļiem, kas ievērojami mīkstina enerģētikas krīzes sekas. Tomēr krīze ne tuvu nav galā – cenas joprojām ir divreiz augstākas nekā piecu gadu vidējais rādītājs. Pašreizējā cena gan ir krietni zemāka nekā 2022. gada vidējais rādītājs, kas bija 1350 dolāru par 1000 kubikmetriem. 2021. gadā vidējā cena bija 500 dolāru par 1000 kubikmetriem gāzes.

Tiek prognozēts, ka šonedēļ auksts laiks atgriezīsies Eiropas ziemeļaustromos, taču Eiropas austrumos joprojām gaisa temperatūra būs siltāka nekā norma.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu