Kas ir obligātā e-adrese?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Kā zināms, kopš 2023.gada 1.janvāra uzņēmējus un juridiskās personas sagaida kārtējais jauninājums – obligātās oficiālās adreses jeb e-adreses ieviešana. Tas izriet no Oficiālās elektroniskās adreses likuma, kā arī daļējus nosacījumus ir iespējams atrast arī Ministru kabineta 2017.gada 12.septembra noteikumos Nr. 546 “Oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmas noteikumi”. Aplūkosim visbiežāk saņemtos jautājumus šajā sakarā, kā arī kliedēsim mītus, ticēšana kuriem uzņēmējiem var sagādāt problēmas.

E-adrese, kura juridiskajām personām ir jāievieš kopš 2023.gada 1.janvāra, ir digitālā e-adrese (e-pasts), kura ļauj sazināties ar visām valsts un pašvaldības iestādēm. Saziņu starp juridisko personu un kādu fizisko personu šīs e-adreses funkcionālā nav.

E-adresi ir iespējams izveidot vortālā latvija.lv, veicot attiecīgo autentifikāciju ar iespējamiem rīkiem – piemēram, eID, eParaksts u.c. Ir jāmin, ka identifikācija un autentifikācija ar Internetbankas starpniecību šeit nederēs. Šajā vietnē ir iespējams izveidot kontu (jeb digitālo pastkastīti, e-adresi) un tādējādi veikt visu oficiālo saraksti ar valsts un pašvaldības iestādēm.

Arī valsts un pašvaldības iestādēm, zinot fiziskās personas personas kodu vai juridiskās personas reģistrācijas numuru, ir iespēja sazināties ar jums, nosūtot attiecīgo informāciju uz izveidoto e-adresi.

Ir jāatceras, ka, kopš e-adrese ir izveidota, valsts un pašvaldības iestādes vairs nesūtīs jums informāciju papīra formā. Līdz ar to ir nepieciešams sekot līdzi tam, lai e-adrese tiktu regulāri pārbaudīta, kā arī – pats konts būtu aktīvs.

Vai e-adrese aizvietos elektronisko parakstu?

Daudzi jauc obligāto e-pastu ar e-parakstu vai arī uzskata, ka viens instruments tagad aizvietos otru. Nebūt nē. Elektroniskais paraksts joprojām ir metode, ar kuras starpību ir iespējams droši un autentiski parakstīt jebkuru dokumentu. Tā ir identifikācijas metode, kas ļauj pārliecināties, ka attiecīgo dokumentu ir parakstījusi konkrētā juridiskā vai fiziskā persona (piemēram, ka tas ir uzņēmuma valdes locekļa parakstīts darba līgums – tātad, dokumentam ir juridiskais spēks).

Taču abi digitalizācijas rīki tomēr vienlaikus ir savstarpēji saistīti: jūs joprojām sūtīsiet ar drošu elektronisko parakstu parakstītos dokumentus, bet tikai pielikumu veidā. Saziņa kā tāda – t.i. pavadvēstule, kurai klāt tiks pievienots ar drošu elektronisko parakstu parakstīts dokuments – notiks no attiecīgās jūsu uzņēmuma oficiālās e-adreses.

Vai kompānijas juridiskā adrese ir palikusi pagātnē?

Arī uz šo jautājumu atbilde ir “Nē”! Neskatoties uz to, ka viss apkārt tiek maksimāli vienkāršots, digitalizēts, un dabas resursi tiek taupīti, un atkritumi tiek rūpīgi šķiroti, uzņēmuma juridiskā adrese (tās fiziskajā izpausmē) ir joprojām kompānijas darbības pamata sastāvdaļa.

Ir uzskatāms, ka kompānijas juridiskajā adresē uzņēmums ir sastopams, un tā ir visai svarīga lieta. Lai pārbaudītu faktu, ka juridiskā adrese nav fiktīva, un vienlaikus arī uzņēmums nav fiktīvs, gan Valsts ieņēmumu dienests, gan bankas un citas kredītiestādes bieži nosūta uzņēmumam kādu korespondenci. Ja nosūtāmajā dokumentā minētajā termiņā uz iestādes vai bankas pieprasījumu nav laikus atbildēts, banka var atteikt konta atvēršanā vai apkalpošanā; savukārt Uzņēmumu reģistrs – pamatojoties uz normu, ka uzņēmums nav sastopams savā juridiskajā adresē – pat var izslēgt kompāniju no komercreģistra. Tas, savukārt, nozīmē saimnieciskās darbības beigas.

Proti, juridiskā adrese joprojām ir nepieciešama un vitāli svarīga uzņēmuma pastāvēšanai.

Kompānija POST OFFICE organizē saviem klientiem dažādus risinājumus. POST OFFICE pakalpojumu portfolio ir dažādi juridiskās adreses nomas varianti – korespondences laicīgā izņemšana un klienta informēšana par tās esamību (lai klients var zibenīgi reaģēt uz iestāžu oficiālajiem pieprasījumiem); korespondences izņemšana + ofisa vietas noma u.c. No sākuma mēs izzinām klienta vajadzības un cenšamies atrast visatbilstošāko juridiskās adreses nomas piedāvājumu, pielāgojot to kompānijas potenciālo darbinieku un/vai sadarbības partneru skaitam, ienākošās korespondences potenciālajam lielumam utt.

Kompānija POST OFFICE atradīs un piedāvās jums drošu, uzticamu un ērtu juridisko adresi – tādā objektā, kurā nav “vairumā” reģistrētas dažādas firmas. Šis apstāklis un mūsu nopietna pieeja juridisko adrešu piedāvājumiem nepievērš iestāžu un banku pārlieku uzmanību mūsu īrniekiem, tādējādi ļaujot mūsu klientiem produktīvi strādāt.

Lūdzu, piesakieties konsultācijai, un mēs piedāvāsim Jums dažādas juridiskās adreses, kā arī citus komplementārus pakalpojumus. Sīkāku informāciju varat atrast mūsu mājaslapā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu