Izklaides tehnoloģija, kas Ukrainā kļuvusi par nopietnu kara ieroci (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
FPV drons. Ilustratīvs foto
FPV drons. Ilustratīvs foto Foto: Unsplash

Krievijas blogeri, kuri atbalsta barbarisko karu Ukrainā, sākuši žēloties par jaunu un visai interesantu ieroci ukraiņu karavīru rokās – FPV droniem. Kā šī izklaides tehnoloģija ir kļuvusi par kara ieroci, un kādas ir tās perspektīvas?

Kā vēsta “Forbes”, droni jau sen tiek izmantoti daudziem mērķiem, ne tikai novērojumiem un izlūkošanai. Pakāpeniski komerciālās un izklaides tehnoloģijas tiek adaptētas kara vajadzībām, un tās kļūst par lētu, taču ļoti precīzu spēku. Tieši efektivitātes un izdevīguma kombinācija ir tā, kas padara šos dronus neaizstājamus.

Tīmeklī ir daudzi video, kuros tiek demonstrēts, cik efektīvi kaujas apstākļos ir droni dažādu vienkāršu uzdevumu veikšanai. Šie droni gan nenosedz visu, kas nepieciešams mūsdienu karā, jo tie ir efektīvi neapbruņotu mērķu iznīcināšanai.

Karš kļūst arvien dinamiskāks. Krievijas tanki un artilērijas iekārtas atrodas kustībā, un tie nav statiski mērķi. Ienaidnieks īsteno daudzskaitlīgus uzbrukumus ar dažādām kaujas grupām. Tas arī pieprasa jaunus lēmumus, kas paredz mobilitāti un ērtu pieejamību.

Kas ir FPV droni?

FPV – “First Person View” jeb pirmās personas skats. Šī tehnoloģija kļuva izplatīta sacīkšu dronu vidū. Tehnoloģija paredz, ka to vadīšanai pilots izmanto īpašas brilles, nevis planšeti vai viedtālruni. Šīs tehnoloģijas dronam ir īpaša forma un minimāla komplektācija, kas aprīkota ar ļoti jaudīgiem dzinējiem.

Šāda tipa dronu priekšrocība ir ļoti ērta vadība, un tiem ir ļoti liela manevrētspēja, kā arī spēja ļoti viegli veikt maršrutu lielā ātrumā. Citreiz šo dronu maksimālais ātrums var pat pārsniegt 200 km/h. Tāpēc tos ir ļoti grūti pamanīt un pārtvert – šie droni ir ātri, bet manevrētspēja dod pilnīgu kontroli pār tiem. Līdz ar to tas ir optimāls kandidāts dažādu mērķu iznīcināšanai.

Pastāv virkne komerciālo FPV dronu modeļu, ko ražo pazīstami zīmoli, kā, piemēram, DJI. Tie gan ir visai dārgi, sākot no 1000 dolāriem bāzes komplektācijā. Tāpēc daudz populārāki ir paštaisītie lidaparāti, ko parasti izmanto sacīkstēm. Tā kā drons ir vienkāršs un tā konstruēšana nav sarežģīta, tā ir ļoti pieejama tehnoloģija.

FPV funkcija apvienojumā ar lielu ātrumu ļauj izpildīt uzdevumus, ko nevar izpildīt citi komerciālie droni, – izsekot un iznīcināt.

Jau decembrī tīmeklī nonāca video ar ātriem ukraiņu droniem, kas izseko Krievijas kara tehniku. Tagad šādu video ir ne mazums, un tie var uzbrukt teju jebkuram mērķim – pat kādam atsevišķam karavīram vai tehnikas vienībai.

Kāds no Krievijas propagandistiem, kurš veidojis materiālus no frontes, atzinis, ka kāda uzbrukuma laikā Krievijas apakšvienību krietni paplicinājuši Ukrainas FPV droni, kuri iznīcinājuši krievu kājnieku mašīnas. Cits propagandas “Telegram” kanāls vēsta, ka FPV droni Ukrainas Bruņoto spēku rokās ir reāli spēcīgs ierocis.

Krievijas militāro blogeru aprindās parādījušās panikas pazīmes - ja šī tehnoloģija ukraiņu vidū kļūs izplatītāka, tā var radīt nopietnus sarežģījumus okupantiem kaujas laukā.

Kādēļ FPV droni tik ļoti biedē krievus?

Viena no šīs tehnoloģijas priekšrocībām – cena. Piemēram, vidējā cena, kādu var maksāt lētākie FPV droni, Ukrainā ir ap 330 eiro. Tas ir vismaz piecas reizes mazāk nekā komerciālie “DJI Mavic” modeļi, kuri tiek izmantoti izlūkošanai.

Tā kā šis ir vienreiz lietojams drons, tam netiek uzstādītas dārgas kameras un citi aprīkojumi. FPV drons pilnā kaujas aprīkojumā var maksāt ap 500-600 eiro, kas faktiski ir viena artilērijas lādiņa cena. Tomēr – artilērijas lādiņš ne vienmēr sasniedz savu mērķi.

Ņemot vērā publiski pieejamos video, FPV dronus izmanto vismaz divas ukraiņu apakšvienības. Lai to ražošana būtu masveidīgāka, tos vajadzētu saražot vairākos tūkstošos eksemplāru mēnesī. Tas teorētiski varētu atstāt arī nozīmīgu ietekmi uz kara gaitu, un Ukrainas spēki to labi apzinās. Arī Krievijas puse saprot, ka FPV droni “nav nekāda rotaļlieta”.

Kāda ir FPV dronu loma kaujas laukā?

Ņemot vērā, ka frontes līnija ir cieša un starp abu pušu pozīcijām nereti var būt mazāk nekā kilometrs, FPV droni var būt īpaši noderīgi. To trūkums ir relatīvi nelielais lidošanas attālums, taču pašreizējos apstākļos tie ir maksimāli efektīvi arī nelielā distancē.

Ja šādi līdzekļi būs pietiekamā daudzumā visos frontes posmos, tas varētu ievērojami apgrūtināt pretinieka uzbrukuma spējas.

Pašreizējā Krievijas taktika paļaujas uz nelielām un koncentrētām uzbrukumu grupām, kurās ietilpst 10-20 karavīri un nelielas bruņutehnikas grupas. Tāpat problēmas rada tanki un artilērija, kas apšauda ukraiņu pozīcijas. Parasti tie ir individuāli un kustīgi mērķi, kuri klasiskajai artilērijai ir sarežģīti. Šo mērķu iznīcināšanai artilēristi patērē daudz iznīcināšanas līdzekļu un lielu skaitu lādiņu, kas deficīta apstākļos ir problemātiski.

Ilgstoša artilērijas atrašanās vienā punktā arī ir problemātiska, ņemot vērā, ka pretinieks var iznīcināt artilērijas iekārtas.

FVP droni var vairākkārtīgi samazināt izmantoto lādiņu skaitu, kas nepieciešams nelielas pretinieku grupas iznīcināšanai, kā arī ļauj nemanīti nogaidīt uzbrukuma brīdi un to īstenot.

Tas var būt ļoti efektīvs un precīzs līdzeklis mobilo mērķu iznīcināšanai frontē. Tas ir uzdevums, ko pašlaik veic kājnieki, maksājot ar savām dzīvībām.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu