Uzņēmumu parādu apmērs gada laikā Latvijā pieaudzis par 46%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Uzņēmumu parādu apmērs gada laikā Latvijā pieaudzis par 46%, pavēstīja atvērto datu platformas "Okredo" pārstāvji, atsaucoties uz kompānijas apkopoto informāciju.

Kompānijā norāda, ka šā gada sākumā nodokļu parādi un pašu uzņēmumu atsevišķos gadījumos deklarētās parādsaistības reģistrētas kopumā vairāk nekā 51 600 juridisko personu, kas ir par 15,9% vairāk nekā attiecīgā periodā pirms gada.

Visvairāk parādnieku 2023. gada sākumā bija vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā - 16,4%, profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu nozarē - 8,4%, būvniecībā - 7,8%, apstrādes rūpniecībā - 7%, kā arī lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības nozarē - 5,3%.

Savukārt pēc kopējā parādu apmēra vissliktākā situācija bija vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības, apstrādes rūpniecības, būvniecības, izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu, kā arī transporta un uzglabāšanas nozarēs.

Apkopotie dati liecina, ka lielākais parādnieku skaita pieaugums, salīdzinot ar situāciju pirms gada, ir reģistrēts elektroenerģijas, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionēšanas nozarē, kur juridisko personu parādnieku skaits pieaudzis par 37,3%, seko ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde - par 32,3%, ūdensapgādes, notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošanas un sanācijas nozare - par 23,5%, informācijas un komunikācijas pakalpojumu - par 17,8%, kā arī būvniecības nozare - par 15,2%.

Tikmēr kopējā parādu apjoma pieauguma ziņā līderpozīcijā ir ūdensapgādes, notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošanas un sanācijas nozare, kur šogad janvārī, salīdzinot ar situāciju pirms gada, nodokļu un citu pašu uzņēmumu publiskoto parādsaistību apmērs pieaudzis 34 reizes.

Tikmēr izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē parādu apmērs gada laikā pieaudzis 2,8 reizes, ieguves rūpniecības un karjeru izstrādes nozarē - 2,7 reizes, bet citu NACE klasifikācijā neiekļautu pakalpojumu nozarē parādu apmērs gada laikā pieaudzis 2,6 reizes. Operāciju ar nekustamo īpašumu nozarē parādu apmērs gada laikā pieaudzis divas reizes, bet elektroenerģijas, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionēšanas nozarē - par 80%.

"Okredo" vadītāja Gerda Jurkoniene skaidro, ka uzņēmumu darbību šī brīža situācijā ietekmē izejvielu, transporta, ražošanas un citu izmaksu pieaugums, kā arī mainīgā eksporta un noieta situācija.

Atvērto datu platforma "Okredo", kas darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, nodrošina aktuālos datus no uzņēmumu reģistriem, nodokļu administrēšanas un darba institūcijām, tiesu administrācijām, kā arī vienkopus piedāvā pārskatīt uzņēmumu finanšu pārskatus un citus noderīgus biznesa datus.

Vienlaikus "Okredo" darbojas arī kā kredītriska novērtēšanas instruments un piedāvā kredītriska reitingus, datu monitoringa pakalpojumus.

Kompānija reģistrēta 2021. gadā, un tās pamatkapitāls ir viens eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas vienīgā īpašniece ir Lietuvas pilsone Dalia Mažeikaite.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu