Vārda brīvības "absolūtisms" "Twitter": Antisemītisks saturs sasniedz jaunus rekordus

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Antisemītisma līmenis sociālajā tīklā “Twitter” sasniedzis augstāko līmeni savā pastāvēšanas vēsturē, liecina jauns ziņojums.

Stratēģiskā dialoga institūta un “CASM Technology” veiktais pētījums atklājis, ka pēc Īlona Maska nonākšanas “Twitter” vadītāja amatā pret ebrejiem naidīga satura apjoms strauji pieaudzis un turpina saglabāties augstā līmenī.

Miljardieris Īlons Masks pagājušā gada oktobrī par 44 miljardiem dolāru iegādājās “Twitter” un uzreiz solīja “vārda brīvības absolūtismu”, nekavējoties atvieglojot dažādus ierobežojumus un mīkstinot noteikumus. Tāpat platformā tika samazināts satura moderācijas apjoms un atgriezti iepriekš par dažādiem pārkāpumiem bloķēti profili.

Jaunās pārmaiņas ir bijušas skandalozas, un platformā novērots straujš toksiska un naidpilna satura pieaugums, kā arī dezinformācijas apjoms.

Masks gan iepriekš solīja cīnīties pret naida runu “Twitter”.

Ziņojumā teikts, ka antisemītisku ierakstu skaits angļu valodā “Twitter” ir dubultojies kopš Maska kļūšanas par “Twitter” vadītāju. Izmantojot naida runas identificēšanas metodoloģiju vairāk nekā 20 mašīnmācīšanās modeļos, kopumā atrasti vairāk nekā 325 000 antisemītiski tvīti angļu valodā, kas publicēti laika posmā no 2022. gada jūnija līdz šī gada februārim.

Novembrī Masks sacīja, ka “naida runas izplatītāji tiks ierobežoti”, skaidrojot, ka “”Twitter” jaunā politika ir vārda brīvība, bet ne jaunu sekotāju sasniegšanas brīvība, izmantojot naida runu”.

“Negatīvi un naidīgi ieraksti tiks maksimāli ierobežoti, un no tiem nevarēs gūt ne reklāmu, ne arī cita veida peļņu. Šos ierakstus nevarēs redzēt, ja vien tos īpaši nemeklēs,” teica Masks.

Neraugoties uz Maska solījumiem, realitātē antisemītisku saturu publicējušo profilu skaits palielinājies trīs reizes. Tāpat arī reakcijas uz šiem ierakstiem bijušas augstā līmenī.

Arvien aktīvāk tiek publicēts saturs kā “konspirāciju teorijas saistībā ar ebrejiem, kas kontrolē finanses, medijus un politiķus vairākās valstīs,” tāpat arī reperis Kanje Vests paudis atbalstu Ādolfa Hitlera antisemītiskajai politikai un holokaustam.

“Twitter” noteikumi paredz, ka naidpilnu saturu nedrīkst publicēt, taču - “Twitter” paredz visu cilvēku iesaisti brīvās un drošās diskusijās.

“Nedrīkst uzbrukt citiem cilvēkiem, ņemot vērā viņu rasi, etnisko piederību, nacionalitāti, seksuālo orientāciju, dzimumu, dzimuma identitāti, reliģisko piederību, vecumu, slimības un citus faktorus,” teikts “Twitter” noteikumos.

Ziņojumā teikts, ka “Twitter” ir palielinājis antisemītiska satura dzēšanas apjomus, taču ar to ir “daudz par maz”, lai tiktu galā ar jauno “naida runas lavīnu” platformā.

Tieši tādēļ martā Eiropas Savienības instances aicināja “Twitter” pieņemt darbā krietni vairāk satura moderatoru – cilvēku, kuriem būtu jādzēš nelegālais saturs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu