Vairāk nekā 90% pensionāru Latvijā zaudē iespēju pašiem pārvaldīt 2. pensiju līmeņa līdzekļus (15)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā vien 36,5 tūkstoši jeb 8% pensionāru ir izvēlējušies Mūža pensijas apdrošināšanu, kas nozīmē, ka liela daļa senioru zaudē iespēju pašiem pārvaldīt savus 2. pensiju līmenī uzkrātos līdzekļus.

“Kaut gan Latvijā izpratne par Mūža pensijas apdrošināšanu desmit gadu laikā ir ievērojami augusi, daudzi joprojām nezina, ka šis apdrošināšanas veids ļauj ievērojami elastīgāk rīkoties ar 2. pensiju līmenī uzkrāto naudu – gan izlemt par pensijas izmaksas biežumu, gan uzkrāto summu pēc krājēja nāves novēlēt paša izvēlētam labuma guvējam,” stāsta "Compensa Life" Latvijas filiāles vadītājs Viktors Gustsons.

Ja Mūža pensijas apdrošināšana izvēlēta netiek, 2. pensiju līmenī uzkrātie cilvēka līdzekļi tiek pievienoti 1. pensiju līmenim un izmaksāti kopā ar ikmēneša pensiju vispārējā kārtībā.

Kā skaidro Gustsons, Mūža pensijas apdrošināšanas sniegtie ieguvumi ir vairāki. Pirmkārt, tiek garantēta 2. līmenī uzkrātās pensijas izmaksa līdz mūža beigām. Otrkārt, tiek nodrošināta iespēja izvēlēties izmaksas periodiskumu - reizi mēnesī, ceturksnī, pusgadā vai gadā, tā dodot iespēju saņemt lielāku naudas summu uzreiz. Latvijas pensionāri šo iespēju novērtē atzinīgi, ko apliecina arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) dati - 2022. gada 9 mēnešos 11% pensionāri izvēlējās saņemt pensiju vienu reizi pusgadā un 79% - reizi gadā.

Būtisks ieguvums, izvēloties Mūža pensijas apdrošināšanu, ir arī iespēja izvēlēties labuma guvēju - tā ir brīvi izvēlēta persona, ne tikai Civillikumā noteiktie tiešie mantinieki, kura apdrošinātās personas nāves gadījumā turpinās saņemt 2. līmenī nopelnīto pensiju līgumā noteiktajā garantijas periodā (nepārsniedzot 20 gadus).

Turklāt labuma guvēju ir iespējams neierobežoti mainīt garantētā izmaksas posma laikā. Ja šo iespēju neizmanto, pensijas saņēmēja nāves gadījumā neizmaksātie pensiju 2. līmenī uzkrātie līdzekļi automātiski tiek ieskaitīti valsts budžetā. 2022.gada 9 mēnešos no iegādāto polišu skaita gandrīz visi pensionāri jeb 99% izvēlējās norādīt labuma guvēju, liecina VSAA dati.

2023.gada sākumā Latvijā bija reģistrēti 1,3 miljoni pensiju 2. līmeņa dalībnieki (26% brīvprātīgie, 74% - obligātie), no tiem 57% bija uzkrāts pensijas kapitāls virs 2000 eiro, liecina VSAA dati.

Personām, kas iegādājās mūža pensijas polisi, saskaņā ar VSAA datiem, vidējais uzkrātais pensiju kapitāls 2022.gada 9 mēnešos bija 8000 eiro, un tam ir tendence palielināties: 2020. gadā tas bija 6769 eiro, 2019. gadā - 6438 eiro,

Sasniedzot valsts pensijas vecumu vai priekšlaicīgi pensionējoties, ir jāizdara izvēle, kā saņemt pensiju 2. līmeņa uzkrājumu: uzkrājumu pievienot pensiju 1. līmeņa līdzekļiem un saņemt to kopā ar vecuma pensiju, kā to paredz likums „Par valsts pensijām”, vai iegādāties Mūža pensijas polisi (ja uzkrātais pensijas kapitāls ir vismaz 2000 eiro), noslēdzot apdrošināšanas līgumu ar kādu no individuāli izvēlētām apdrošināšanas kompānijām, kura turpmāk veiks regulāru pensiju 2. līmeņa uzkrājuma izmaksu.

Lai pievienotos Mūža pensijas polisei, VSAA jāaizpilda „Iesniegums par uzkrātā valsts fondētās pensijas kapitāla izmantošanu” un pie izvēlnes „Vēlos manu valsts fondēto pensiju shēmā uzkrāto kapitālu izmantot” jāatzīmē „Mūža pensijas polises iegāde”. VSAA desmit darba dienu laikā sagatavos pensiju 2. līmenī uzkrātā kapitāla aprēķinu un iedos sarakstu ar apdrošināšanas sabiedrībām, ar kurām iespējams noslēgt Mūža pensijas apdrošināšanas līgumu. Mūža pensijas apdrošināšanu Latvijā piedāvā trīs apdrošināšanas sabiedrības.

Tālāk pensijas saņēmējam ir jāiepazīstas ar potenciālo apdrošināšanas sabiedrību piedāvājumiem un piecu mēnešu laikā jāizdara izvēle par labu kādai no tām. Ja šajā periodā līgumu par Mūža pensijas polises iegādi nenoslēdz, VSAA pensiju 2. līmeņa uzkrājumu pievienos pensiju 1. līmenī uzkrātajam kapitālam, un vecuma pensija tiks aprēķināta saskaņā ar likumu „Par valsts pensijām”.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu