Lauksaimnieki varēs agrāk saņemt ilgtspēju sekmējošo ienākumu pamatatbalstu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Valdība otrdien, 2. maijā, apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus kārtībā, kādā lauksaimniekiem piešķir valsts atbalstu īstermiņa aizdevuma veidā, dodot iespēju lauksaimniekiem agrāk saņemt ilgtspēju sekmējošo ienākumu pamatatbalstu kā bezprocentu īstermiņa aizdevumu, informē ZM.

Ministrijā uzsver, ka tas ļaus lauksaimniekiem stabilizēt naudas plūsmu tajā brīdī, kad nepieciešami apgrozāmie līdzekļi lauksaimnieciskās darbības veikšanai.

Vienlaikus ZM uzsver, ka šis īstermiņa aizdevums nav papildu atbalsts, bet gan lauksaimnieka gadskārtējais ilgtspēju sekmējošo ienākumu pamatatbalsts (iepriekš - vienotais platību maksājums), ko īstermiņa un bezprocentu aizdevuma veidā ir iespējams saņemt agrāk par 16.oktobri.

Aizdevuma atmaksa nav jāveic, jo Lauku atbalsta dienests (LAD) to ietur no kopējās aprēķinātās pamatbalsta summas.

ZM informē, ka īstermiņa aizdevumam var pieteikties līdz 2023.gada 1.septembrim un to piešķir lauksaimniekiem kā "de minimis" atbalstu, ja lauksaimniekam trīs pēdējos fiskālajos gados piešķirtā "de minimis" atbalsta kopējā summa nav sasniegusi 25 000 eiro.

Vienlaikus īstermiņa aizdevumu aprēķina kā avansu no ilgtspēju sekmējošo ienākumu pamatatbalsta, ņemot vērā, ka atbalsta likme ir noteikta 40 eiro par pamatatbalstam pieteikto hektāru un atbalstu nevar kumulēt ar citu atbalstu par vienām un tām pašām attiecināmajām izmaksām.

Tāpat lauksaimniekam kārtējā gada 1.martā Lauksaimniecības datu centrā ir jābūt reģistrētiem lauksaimniecības dzīvniekiem, ja lauksaimniecībā izmantojamā zeme ir deklarēta pamatatbalsta saņemšanai ar kultūraugu un zemes izmantošanas kodu 710 un 720.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu