Eiropas Centrālā banka palielina bāzes procentu likmi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Eiropas Centrālā banka (ECB) no šodienas, 10. maija, paaugstina galveno bāzes procentu likmi par 0,25 procentpunktiem - līdz 3,75

ECB padomes sēdē Frankfurtē 4.maijā tika arī nolemts palielināt noguldījumu iespējas uz nakti likmi līdz 3,25% un aizdevumu iespējas uz nakti likmi līdz 4%. Arī abas šīs likmes palielinātas par 0,25 procentpunktiem.

Procentu likmes ECB padome palielinājusi septīto sanāksmi pēc kārtas. Trīs iepriekšējās sanāksmēs tās tika palielinātas par 0,5 procentpunktiem.

Pēc sanāksmes publiskotajā paziņojumā padome norāda, ka "inflācijas perspektīva joprojām pārlieku ilgi saglabājas pārāk augsta".

"Kopējā inflācija pēdējo mēnešu laikā pazeminājusies, bet pamatā esošais cenu spiediens joprojām ir spēcīgs," konstatē ECB padome.

Tā vērš uzmanību, ka "vienlaikus vērojama iepriekšējo procentulikmju paaugstinājumu spēcīga transmisija uz eirozonas finansēšanas un monetārajiem nosacījumiem, bet transmisijas uz reālo tautsaimniecību laika nobīde un intensitāte joprojām ir neskaidra".

"Padomes turpmākie lēmumi nodrošinās, ka monetārās politikas procentu likmes tiks noteiktas pietiekami ierobežojošā līmenī, lai savlaicīgi panāktu inflācijas atbilstību 2% vidējā termiņa mērķrādītājam, un tiks noturētas šajā līmenī tik ilgi, kamēr tas būs nepieciešams," uzsvērts paziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu