Elektroenerģijas cena Latvijā pagājušajā nedēļā palielinājusies par 5%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Elektroenerģijas vidējā cena Latvijā un Lietuvā pagājušā nedēļā pieauga par 5%, informē AS "Latvenergo" pārstāvji.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos novērotas gan kāpjošas, gan krītošas cenu tendences. Latvijā un Lietuvā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena pieauga par 5%, un abos tirdzniecības apgabalos tā vienoti sasniedza 81,94 eiro par megavatstundu (MWh). Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas cena vidēji bija 67,03 eiro par MWh jeb par 13% mazāka nekā nedēļu iepriekš. Cenu atšķirību Baltijas valstīs noteica pārvades sistēmas šķērsgriezumu jaudas ierobežojumi starp Igauniju un Latviju remontdarbu dēļ. "Nord Pool" nedēļas sistēmas cena kritās par 39% līdz 47,74 eiro par MWh.

"Nord Pool" sistēmas cenas lejupslīdi noteica siltāki laikapstākļi, kuru dēļ elektroenerģijas patēriņš "Nord Pool" reģionā samazinājās par 7% pret iepriekšējās nedēļas datiem. Vēja izstrāde Ziemeļvalstīs nedēļas griezumā samazinājās par 13%, tomēr tās straujš pieaugums nedēļas sākumā veicināja cenu kritumu. Turklāt aizvadītajā nedēļā bija vērojamas arī zemākas energoproduktu cenas. Tajā pašā laikā cenas Baltijā ietekmēja zemāka atjaunīgo energoresursu izstrāde reģionā - salīdzinot ar nedēļu iepriekš, vēja elektrostaciju ģenerācija kritās par 54%, hidroizstrāde Latvijā samazinājās par 31%. Par 21% lielākas enerģijas plūsmas no Somijas atstāja ietekmi uz elektroenerģijas cenu Igaunijā. Enerģijas plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala pret iepriekšējo nedēļu pieauga tikai par 9%.

Turpinās Ziemeļvalstu atomelektrostaciju ikgadējā apkopes darbu sezona, un aizvadītajā nedēļā pieejamās jaudas īpatsvars no kopējās uzstādītās bija 70%.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 6610 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 7336 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs palika iepriekšējās nedēļas līmenī - 447 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms pieauga par 4% un bija 112 GWh. Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas patēriņš kritās par 8% līdz 130 GWh. Tajā pašā laikā Lietuvā patēriņš palielinājās par 4% un bija 205 GWh.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijā samazinājās par 16%, un kopā tika saražotas 244 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms kritās par 27% līdz 80 GWh. Igaunijā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 4% un bija 77 GWh. Lietuvā ražošanas apjomi samazinājās par 15%, un tika saražotas 77 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 71%, Igaunijā - 59%, bet Lietuvā - 38%. Baltijas valstīs tika saražoti 52% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu