Krievijas nodokļu maksātājiem diktatora Putina uzturēšana kļūst arvien dārgāka (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Bezpilota lidaparātu uzbrukumu dēļ Krievijas nodokļu maksātājiem arvien dārgāk izmaksā diktatora Vladimira Putina uzturēšana. Tas skaidrojams ar faktu, ka Kremlis pastiprina valsts augstāko amatpersonu apsardzi, vēsta “The Moscow Times”.

Maija beigās federālajā budžetā esošie “Krievijas prezidenta funkciju pildīšanas izdevumi” sasniedza 14,8 miljardus rubļu (171,2 miljonus eiro), liecina Krievijas Finanšu ministrijas sniegtie dati. Salīdzinājumam – gadu iepriekš šajā periodā šie izdevumi bija 12,9 miljardi rubļu (149 miljoni eiro). Interesanti, ka piecu mēnešu laikā šie izdevumi sasnieguši 77% no gada limita.

Tāpat milzīgi izdevumi ir par karu Ukrainā – armija “apēdusi” divas trešdaļas no Krievijas gada aizsardzības budžeta (5 triljonus rubļu). Nacionālās ekonomikas atbalstam iztērēti vien 34% no gada plāna, bet pilsoņu sociālajai aizsardzībai – 38%.

Tik straujš izdevumu pieaugums, kā tas ir prezidenta aizsardzībai, nav pieredzēts nevienā citā varas kategorijā. Piemēram, valdības un valsts augstāko izpildorgānu uzturēšanai izdevumi pieauguši par nepilniem 10%, bet Federācijas padomei izdevumi palikuši nemainīgi.

Tiek norādīts, ka diktatora finansēšana palielinās atkarībā no tā, kā Kremlis paplašina drošības pasākumus, reaģējot uz dronu uzbrukumiem, kas kopš ziemas Krievijas teritorijā vairs nav retums. Aizvadītā mēneša laikā droni divas reizes uzbrukuši arī Putina rezidencēm – 3. maijā Kremlī un 30. maijā Novoogarjovā.

“Protams, ka viss tiks pastiprināts. Jau tā viss ir pastiprināts,” uzsvēra Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs, runājot par drošības pasākumiem pēc tam, kad drons ietriecās Kremļa Senāta pilī, kur Putins īsteno protokola pasākumus un satiek ārvalstu viesus. Nepilnu mēnesi vēlāk dronu uzbrukums notika aptuveni 10 kilometru attālumā no Novoogarjovas, kur tajā brīdī atradās diktators.

Pēc “The Moscow Times” avota teiktā, apsardze steigšus modināja Putinu un nogādāja viņu drošībā, jo radās reāli draudi Putina drošībai.

Paredzams, ka diktatora uzturēšanas izdevumi 2023. gadā palielināsies līdz 19,1 miljardam rubļu (220,9 miljoniem eiro), kas ir par 30% vairāk nekā gadu iepriekš. 2024. gadā izdevumi turpinās palielināties par vēl 29%, sasniedzot 20 miljardus rubļu (231 miljonu eiro), bet 2025. gadā – līdz 20,6 miljardiem rubļu (238 miljoniem eiro).

Summā – trīs gadu laikā Putina “funkcionēšana” Krievijas nodokļu maksātājiem izmaksās 59,7 miljardus rubļu (690 miljonus eiro), kas ir līdzvērtīga summa Kostromas apgabala, Magadanas apgabala vai Kabardas-Balkārijas gada budžetam.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu