Aprēķināts, cik varētu izmaksāt jaunas Kahovkas HES būvniecība (10)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Jaunas hidroelektrostacijas (HES) būvniecība Kahovkas ūdenskrātuves tuvumā varētu izmaksāt ap vienu miljardu dolāru, paziņojusi Ukrainas Ekonomikas ministrija.

“Jaunas HES būvniecības izmaksas varētu būt ap miljardu dolāru, jo šeit jārunā ne tikai par jaunu hidroagregātu uzstādīšanu, bet arī par milzīgas teritorijas atjaunošanu. Dambja atjaunošanai vien būs vajadzīgi aptuveni pieci gadi, un šajā laikā gan humanitārās, gan ekoloģiskās sekas tikai turpinās pieaugt,” sacīja ekonomikas ministre Jūlija Sviridenko.

Ukrainas varasiestādes uzsver, ka Kahovkas HES dambja iznīcināšana ir viena no lielākajām tehnogēnajām katastrofām Eiropā pēdējo gadu desmitu laikā. Šī Krievijas pastrādātā nozieguma dēļ varētu tikt appludināti ap 80 apdzīvoto vietu, iznīcināta daļa vietējās floras un faunas, bet vairāki miljoni cilvēku varētu palikt bez dzeramā ūdens. Tāpat pastāv dažādu citu katastrofālu seku riski.

“Pašlaik Ukrainai ir vajadzīga tūlītēja palīdzība, lai minimizētu un likvidētu Krievijas terorakta sekas, un tas ir visas cilvēces interesēs. Pirmkārt, ir jārunā par vecās HES pilnīgu demontāžu un jaunas HES būvniecību. Pēc sākotnējiem aprēķiniem, ir nodarīti miljardiem hrivnu lieli zaudējumi. Zaudējumu summa tikai turpinās pieaugt,” teica Sviridenko.

Ukrainas varasiestādes un enerģētikas kompānijas jau paziņojušas, ka iznīcinātās HES vietā tiek plānots būvēt jaunu – jaudīgāku HES.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu