Vēderam, traumām un papardes ziedam! Kam jābūt jāņabērna aptieciņā?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Lai tuvojošies Jāņi būtu priecīgi un pozitīvām emocijām piepildīti, tiem vajag laikus sagatavoties. Līdzās bagātīgajam svētku galdam, nozīmīga ir arī "Jāņu aptieciņa", kas palīdzēs novērst dažādas problēmsituācijas, kas var atgadīties svētkos ik uz soļa. Ko tad īsti likt šajā aptieciņā, skaidro “Apotheka” sertificētā farmaceite farmaceite Nora Krauja.

Dezinfekcijas līdzeklis rokām un brūcēm

Tas noderēs, ja Jāņi paredzēti īpaši tuvu pie dabas krūts, kur nav vannas istabas un ziepju. Roku dezinfekcijas līdzekļi pieejami izsmidzināmā veidā, kā želejas, arī kā antibakteriālas salvetes – varat izvēlēties sev ērtāko veidu vai kombinēt vairākus.

Būtiski, lai aptieciņā būtu gļotādu, ādas un brūču antiseptisks kopšanas šķīdums jeb gēls, kas satur aktīvās vielas ar antiseptiskām īpašībām. 

"Pēc brūces iegūšanas to nepieciešams rūpīgi izskalot ar tīru, vislabāk tekošu ūdeni. Ja redzams, ka brūcē iekļuvuši netīrumi, piemēram, smiltis, vēlams lietot ūdeņraža pārskābi (ūdeņraža peroksīda šķīdumu), kas palīdzēs iztīrīt un dezinficēt brūci. Uzlejot uz brūces ūdeņraža pārskābi, veidosies putas, kas uzreiz jānotīra ar tīru salveti," iesaka farmaceite. "Kad brūce iztīrīta, uz tās var uzklāt antibakteriālu un/vai dziedējošu krēmu vai ziedi. Tā palīdzēs izvairīties no iekaisuma un veicinās dzīšanas procesu. Pieejamais pretiekaisuma līdzekļu klāsts ir plašs un daudzveidīgs – skatoties pēc situācijas, var izmantot ziedes un krēmus, kas satur jodu, hlorheksidīnu, dekspantenolu vai ārstniecības augus," uzsver “Apotheka” sertificētā farmaceite farmaceite Nora Krauja.

Plāksteri, saites un brūču ziedes

Sasitumi, nobrāzumi, tulznas, izmežģījumi – iespējams, tās ir vienas no tipiskākajām līgotāju traumām, tāpēc "Jāņu aptieciņā" noteikti jāieliek plāksteri – dažāda lieluma un pietiekami lielā daudzumā. Tā kā svētkos nereti dodamies pirtī vai peldēties, iesakāms izvēlēties ūdensizturīgos brūču pārsējus, kā arī der padomāt par bērniem, kurus noteikti sasituma gadījumā mierinās krāsains plāksterītis ar zīmējumiem. Tāpat noderīgi, ja aptieciņā ir kāda elastīgā saite, kas noderēs, lai fiksētu kādu izmežģījumu. "Pēc jebkura sasituma, sastiepuma traumēto vietu nekādā gadījumā nedrīkst sildīt. Tieši otrādi – sasistajai vietai uzreiz jāliek klāt auksta komprese, piemēram, ledus, tikai jāatceras, ka vispirms tas jāietin tīrā dvielī vai audumā, lai neradītu ādas apsaldējumu. Auksta komprese atvēsinās un ierobežos iekaisuma izplatību. Šādās situācijās aukstuma iegūšanai var izmanot arī aptiekās pieejamos aukstuma aerosolus," iesaka farmaceite farmaceite Nora Krauja.

Skrambu un sakairinātas ādas apstrādei ieteicams paņemt līdzi kādu ārstējošu ziedi, kas veicina dzīšanu un nomierina ādu. Piemēram, Bepanthen Plus krēms, kas pasargā virspusējas brūces no infekcijas, cīnās ar jau esošu infekciju un paātrina brūces dzīšanu. To var uzziest jebkurai nelielai brūcei, kas var tikt inficēta: nobrāzums, neliels iegriezums un skrāpējums, plīsums, viegls apdegums, jēlums.

Svētkos neatņemama sastāvdaļa ir grils un ugunskurs, tāpēc noteikti aptieciņā jābūt līdzeklim ar spēcīgu mitrinošu iedarbību, kas darbojas arī kā pretiekaisuma līdzeklis, paātrina brūču dzīšanu un mazina kairinājumu. Piemēram Panthenol ziede jeb aerosols. kas satur 5% D-pantenolu, kas veicina virspusēju ādas bojājumu, kā arī iekaisušas ādas un gļotādas dzīšanu. 

​Atcerieties, ka lielāku apdegumu gadījumā noteikti jāmeklē medicīniskā palīdzība!

Gremošanas traucējumiem

Izplatītas līgotāju kaites ir dažādi gremošanas traucējumi – saindēšanās, pārēšanās, aizcietējumi, slikta dūša, vēdera uzpūšanās u.c. Tāpēc aptieciņā jāieliek dažādi līdzekļi, kas var atvieglot šos stāvokļus, piemēram, probiotikas, fermenti un absorbenti zarnu traktam. "Ja svētku maltīte tomēr ir vienīgā ēdienreize šajā dienā, tad ēšanas laikā var lietot gremošanas fermentu preparātus. Tie palīdzēs apēsto ātrāk pārstrādāt, jo medikamentu sastāvā ietilpst galvenie gremošanas fermenti, kas šķeļ taukus, palīdz sagremot ogļhidrātus un pārstrādāt olbaltumvielas. Dažu fermentu sastāvā būs arī citas gremošanai nepieciešamās vielas, piemēram, tādas, kas novērsīs vēdera uzpūšanos," iesaka farmaceite. "Ja pārēšanās izraisītais diskomforts ir pārāk liels, izvēlieties aptiekā pieejamos bezrecepšu līdzekļus, kuru sastāvā ir antacīdi – vielas, kas ar sāļu kombināciju neitralizē kuņģa skābes."

Pret sāpēm

"Ja sāpju izcelsme un lokalizācija ir skaidra – nomoka galvassāpes, zobu sāpes, menstruāciju sāpes, sāpes, kas radušās pēc traumas, un tamlīdzīgi – par piemērotāko risinājumu iespējams konsultēties aptiekā pie farmaceita. Izvērtējot situāciju, farmaceits piedāvās bezrecepšu pretsāpju medikamentu vai ieteiks nekavējoties doties pie ārsta," uzsver Apotheka farmaceite, norādot, ka nedrīkst zāļu lietošanu apvienot ar alkohola lietošanu. 

Aizsardzībai no saules stariem

Līgosvētki parasti ievelkas vairāku dienu garumā, tāpēc sanāks arī pasauļoties. Nevajadzētu aizmirst par aizsardzību no UV stariem. Atcerieties, bez aizsardzības atrodoties intensīvos saules staros, āda var apdegt jau 10-20 minūtēs. Aizsargkrēmam jābūt ar UVA un UVB aizsargfiltriem, turklāt nepieciešams pievērst uzmanību arī norādītajam saules aizsardzības faktoram jeb SPF! Vislabāko aizsardzību nodrošinās krēmi, kuru SPF ir 50+. Attiecīgi – jo skaitlis ir lielāks, jo spēcīgāka ir aizsardzība.Tāpat nedrīkst aizmirst arī par pienācīgu ādas apstrādi pēc sauļošanās – lai āda nekļūtu pārlieku sausa, tai nepieciešama atbilstoša mitrināšana. Pēc sauļošanās noteikti būtu ieteicams izmantot ādu nomierinošos krēmus, aerosolus vai losjonus, kas paredzēti tieši lietošanai pēc sauļošanās.

Kukaiņu atbaidīšanai un kodumu apstrādei

Odi un citi insekti ir lielākais līgotāju bieds, kas pamatīgi var sabojāt svētku noskaņojumu. Tāpēc labāk jau laikus sarūpēt pretodu līdzekļus. "Ja iekodis insekts, koduma vietai klāt jāpieliek kaut kas vēss, tūsku mazinošs. Ja kukaiņa koduma vieta niez un sāp, var uzsmidzināt kādu dezinficējošu šķidrumu, kuri iegādājami aptiekā. Tie ne tikai dezinficē, bet arī noņems niezi. Ja koduma vieta aizvien niez, var lietot gelu pret niezi, stipras niezes gadījumā, konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu, var lietot kādu no antihistamīna līdzekļiem piemērotā devā," stāsta farmaceite. "Ja piesūkusies ērce - ir jāzina, kā to noņemt.  Lai pareizi noņemtu ērci, to ar pinceti vai speciālu rīku satver pēc iespējas tuvāk ādai un ar rotējošām kustībām, gluži kā skrūvējot skrūvi, izvelk ārā. Ja neesat pārliecināti, vai to varēsiet izdarīt, vērsieties tuvākajā medicīnas iestādē un lūdziet palīdzību."

Papardes ziedu meklējot...

Ja esam atvērti seksuālām attiecībām un mums nav pastāvīga partnera, prezervatīvam vienmēr jābūt somiņā vai kabatā. "Ja nepastāv garantijas, ka partneris ir vesels, par sevi vislabāk parūpēties, lietojot prezervatīvu, jo tas pasargās ne tikai no nevēlamas grūtniecības, bet arī no STS. 

Tāpat nedrīkst piemirst par avārijas situāciju un avārijas kontracepciju. "Pats svarīgākais, kas jāatceras – avārijas kontracepcija ir neregulāra metode, ko, konsultējoties ar ārstu, var izmantot tikai un vienīgi ārkārtas gadījumos. Tāpat jebkurā situācijā jārēķinās: lai arī šim kontracepcijas veidam ir salīdzinoši augsta efektivitāte, arī savlaicīgi iedzerta avārijas kontracepcija var nenostrādāt. Īpaši piesardzīgai jābūt, ja pēc tabletes ieņemšanas tuvāko trīs stundu laikā sākusies vemšana vai caureja – tādā gadījumā tablete var tikt izvadīta no organisma, vēl nepaspējot iedarboties," brīdina farmaceite. 

Pirms jebkuru medikamentu lietošanas noteikti konsultējieties ar farmaceitu un rūpīgi izlasiet lietošanas instrukciju.

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka.  

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu