Kam pienāksies likvidējamajai "Baltic International Bank" piederošais zelts? (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Bankas "Baltic International Bank" uzraksts.
Bankas "Baltic International Bank" uzraksts. Foto: Zane Bitere/LETA

5. jūlijā viss "Baltic International Bank" īpašumā esošais zelts - 56 kilogrami un 105 grami - tiks pārdots atklātā izsolē, vēsta "Latvijas Avīze". 

Zelta stienīši ir izdalīti septiņās lotēs. Tas ir milzīgs zelta daudzums Latvijas tirgum, kas varētu radīt lielu ažiotāžu gan pircēju, gan pārdevēju vidū. Tomēr pastāv trīs "bet". Kā skaidro dārgmetālu tirgus līdera "Tavex" valdes locekle Viktorija Gorčakova, jāsaprot, ka partijas ir lielas. 

"Vispopulārākā prece Latvijā pašlaik ir viena grama zelta stienītis, kas maksā 65 eiro. Pēc tam seko unces, 50 un 100 gramu stienīši. Šajos produktos investē cilvēki ar vidējiem ienākumiem, nevis miljonāri," skaidro Gorčakova.

Otrkārt jāņem vērā, ka kilogramu smagos zelta stieņus ir ļoti grūti pārdot tālāk un to likviditāte ir zemāka nekā mazākiem stienīšiem, tādēļ tirgotāji tik lielus zelta stieņus nepērk. Gorčakova norāda, ka lielākajai daļai lielo zelta stieņu nemaz nav ražotāja sertifikāta, un tas ir trešais "bet". 

"Pieļauju, ka ar [zelta stieņu] kvalitāti viss ir kārtībā, ir arī ražotāju marķējumi, taču pierādījumu tam nav. Kā investīciju zelts, kuru pārdot par atbilstošu cenu, tas neder," norāda "Tavex" pārstāve. 

Likvidācijas procesā esošās "Baltic International Bank" piederošais zelts varētu noderēt juvelierizstrādājumu ražotājiem, tomēr tiem gana ir ar 10 kilogramiem. 

Turklāt 999,9 proves zelts, kuru juvelieri bieži "atšķaida" uz pusi ar citiem metāliem, vēl vairāk palielina apjomu. "Rīgas juvelierizstrādājumu rūpnīca" valdes locekle Jevgeņija Pēde uzsver, ka zina par gaidāmo izsoli, taču uzņēmums tajā nepiedalīsies.

"Tāds zelts - tas nav mūsu profils," sacīja viņa.

Izsolēs, kas paredzētas 2023.gada 5.jūlijā, bankas likvidators Olavs Cers piedāvās iegādāties zelta stieņus, kas sadalīti septiņās lotēs.

Tostarp vienā lotē varēs iegādāties zelta stieņus ar kopējo masu 105 grami, vienā lotē varēs iegādāties zelta stieņus ar kopējo masu seši kilogrami, bet piecās lotēs varēs iegādāties zelta stieņus ar kopējo masu 10 kilogramu.

Izsolēs zelta stieņu sākumcena būs aktuālā zelta biržas cena 5.jūlijā.

Visām personām, kuras vēlas piedalīties izsolē, līdz 2023.gada 26.jūnijam plkst.17 jāpiedalās klātienes identifikācijā "Baltic International Bank" birojā Rīgā, Grēcinieku ielā, kā arī jāiesniedz pieteikums un visi citi izsoles noteikumos norādītie dokumenti. Tāpat interesentiem līdz 26.jūnija plkst.23.59 ir jāiemaksā "BluOr Bank" kontā nodrošinājuma summas.

Tostarp zelta stieņu ar kopējo masu 105 grami nodrošinājuma summa ir 618,9 eiro, zelta stieņu ar kopējo masu seši kilogrami nodrošinājuma summa ir 35 365,75 eiro, bet zelta stieņu ar kopējo masu 10 kilogramu nodrošinājuma summa ir 58 942,92 eiro.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu