Nozīmīga Eiropas banka atlikusi aiziešanu no Krievijas tirgus (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Austrijas "Raiffeisen Bank International", pretēji iepriekš izteiktajai apņēmībai pamest Krievijas tirgu, šos plānus atlikusi, vēsta "Reuters", atsaucoties uz trim cilvēkiem, kas saistīti ar banku. 

Pēc aģentūras avotu teiktā, bankas vadība nevēlas saraut attiecības ar Maskavu un cer, ka karš Ukrainā jau drīzumā noslēgsies. Arī Austrijas varasiestādes aizstāv "Raiffeisen" pozīciju un aizstāv to gan Eiropā, gan ASV. 

Lai gan Austrija publiski aizstāv Ukrainu, daudzas oficiālās amatpersonas paziņojušas "Reuters", ka tās nevēlas izbeigt attiecības ar Krieviju. Šīs amatpersonas uzsver, ka "pēc kara beigām tāpat šīs attiecības būs jāatjauno". 

"Raiffeisen Bank" ir piesaistījusi arī ASV un Eiropas Savienības finanšu regulatoru uzmanību. Tādēļ banka līdz septembrim plānoja izslēgt no savas grupas Krievijas meitasuzņēmumu, tomēr Austrijas amatpersonas paziņojušas, ka šie plāni atlikti, un par to ziņots arī Eiropas Centrālajai bankai. Tiek norādīts, ka aiziešana no Krievijas līdz septembrim "ir mazticams scenārijs". 

"Raiffeisen" vēlas sagaidīt apstiprinājumu no Eiropas Centrālās bankas, kas ļautu sākt atteikšanās procesu no Krievijas biznesa. Tas var ievilkties uz vairākiem mēnešiem. Turklāt Austrijas bankai būs nepieciešams iegūt visas nepieciešamās atļaujas arī no Krievijas Centrālās bankas, Finanšu ministrijas, un meitasuzņēmuma pārdošanas gadījumā  - pat no diktatora Putina. 

Iepriekš "Reuters" ziņoja, ka "Raiffeisen" atteicās  no idejas pārdot Krievijas apakšnodaļu, nespējot atrast piemērotu pircēju. Pašlaik aģentūra precizē, ka bankas vadība no šīs ieceres nav pilnībā atteikusies, taču pēc Jevgeņija Prigožina dumpja atrast pircējus ir kļuvis vēl sarežģītāk. 

Tikmēr Krievijas varasiestādes ir likušas saprast, ka bankai ir jāpaliek Krievijā. Pašlaik caur Austrijas kredītorganizāciju tiek īstenota lielākā daļa starptautisko maksājumu. Februārī "Financial Times" vēstīja, ka caur šo banku tika īstenota puse Krievijas starptautisko maksājumu. Lai gan banka pastiprinājusi noteikumus klientiem no Krievijas, tā  joprojām ir ļoti pieprasīta banka Krievijā. 

Februārī ASV Finanšu ministrijas ārvalstu aktīvu kontroles pārvalde uzsāka izmeklēšanu pret "Raiffeisen" Krievijas uzņēmumu par tā darbību okupētajos reģionos Ukrainā un Sīrijā. Ja atklāsies, ka "Raiffeisen" ir atbalstījusi agresiju un ar to saistītās darbības, tad pret banku var tikt noteiktas sankcijas. 

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu