Latvijā par 56% pieaudzis uzņēmumu apvienošanos skaits

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijā pirmajā pusgadā, salīdzinājumā ar 2022.gada pirmo pusi, par 56% pieaudzis uzņēmumu apvienošanos skaits, informēja KP pārstāvji.

Jau izvērtētas 11 ziņojumi, visos gadījumos atļaut apvienošanos. Pieci lēmumi pieņemti pirmajā ceturksnī, bet seši - otrajā ceturksnī.

Lielākā daļa jeb 73% gadījumu bija nehorizontālā apvienošanās jeb tāda apvienošanās, kas saistīta ar dažādos piegādes ķēdes līmeņos esošiem uzņēmumiem.

Savukārt trīs apvienošanās notika starp konkurējošiem tirgus dalībniekiem jeb horizontālās attiecībās esošiem uzņēmumiem.

Pirmajā pusgadā apvienošanās procesi ir notikuši dažādās nozarēs, kopumā ietekmējot 23 tirgus sektorus, piemēram, kravu pārvadājumus, maizes ražošanu, veco ļaužu aprūpi, automobiļu un to rezerves daļu pārdošanu, biroja tehnikas ražošanu un elektroierīču remontu, kā arī finanšu pakalpojumu darbības, fondu pārvaldīšanu un citus tirgus.

Desmit apvienošanās lietas noslēdzās pirmajā fāzē, savukārt vienā lietā tika veikta padziļināta izpēte. Vidējās izpētes ilgums pirmās fāzes apvienošanās lietās bija 26 dienas, savukārt padziļinātās izpētes lieta ilga 108 dienas.

Lai nodrošinātu kvalitatīvāku un ātrāku lietas izpēti, Konkurences padome sniedz konsultācijas uzņēmumiem pirms ziņojuma sniegšanas. Pirmajā pusgadā konsultācijas uzņēmumiem vai to juridiskajiem pārstāvjiem tika sniegtas 55% no apvienošanās lietām, kopā aizvadot 195 konsultāciju stundas. Salīdzinājumā ar 2022.gadu sniegto konsultāciju intensitāte ir palielinājusies 3,4 reizes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu