Maska un Zakerberga pretstāve uzņem apgriezienus: vai Maskam jābaidās par bagātību sarukšanu? (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Pagājušajā nedēļā “Facebook” mātesuzņēmums “Meta” laida klajā “Twitter” tiešo konkurentu – sociālo tīklu “Threads”, kura darbības sākums ir vērtējams ļoti labi. Tas pielējis eļļu ugunij konfliktam starp “Meta” vadītāju Marku Zakerbergu un “Twitter” īpašnieku Īlonu Masku.

Kā vēsta “Forbes”, jaunā mikroblogošanas vietne “Threads” ir alternatīva Maska “Twitter”. Masks draudējis “Meta” ar tiesāšanos par “komerciālu noslēpumu izpaušanu un “Twitter” intelektuālā īpašuma izmantošanu”.

Neraugoties uz atšķirībām starp abiem sociālajiem tīkliem, kā, piemēram, tēmturu neesamība un ierakstu parādīšana hronoloģiskā secībā, abi sociālie tīkli ir ļoti līdzīgi.

Maskam arī ir, par ko uztraukties. Vien 24 stundu laikā pēc darbības sākšanas “Threads” pievienojās 30 miljoni lietotāju, tostarp šovbiznesa zvaigznes (Šakira, Dženifera Lopesa), četri no 15 bagātākajiem cilvēkiem pasaulē (pats Zakerbergs, Džefs Bezoss, Bils Geitss, Maikls Blūmbergs) un virkne zīmolu (“Netflix”, BBC, “Ford”, “Microsoft”).

Optimisms par jauno sociālo tīklu ļāva Zakerbergam pieredzēt “Meta” akciju vērtības kāpumu, kā rezultātā viņa bagātību apjoms pieauga par 1,2 miljardiem dolāru. Pēc “Forbes” datiem, Zakerbergs ir astotais bagātākais cilvēks pasaulē.

Neraugoties uz to, Maskam pagājusī nedēļa bija vēl labāka, jo viņš atgriezās bagātāko cilvēku reitinga augšgalā. “Tesla” akciju vērtība pieauga par 5%, palielinot miljardiera kapitāla apjomu par 8,2 miljardiem dolāru. Maska bagātību apjoms ir 246 miljardi dolāru, bet Zakerberga – 103 miljardi.

Lai arī abi miljardieri publiski konfliktē viens ar otru, par trūkumu miljardieri sūdzēties nevar. Šogad Zakerberga paša bagātību apjoms pieaudzis vairāk nekā Maska kapitāls, bet Masks ir spējis atgriezties bagātākā cilvēka pasaulē godā.

Kopš 2023. gada sākuma Zakerberga bagātību apjoms palielinājies par 137% - no 43,8 līdz 103 miljardiem dolāru, bet Masks kļuvis par 68% bagātāks – no 146,5 miljardiem līdz 246 miljardiem dolāru. Abu miljardieru galvenie aktīvi ir attiecīgi “Meta” (akciju vērtības pieaugums par 141%) un “Tesla” (123%).

Ir arī citi parametri, pēc kuriem salīdzināt Masku un Zakerbergu. Zakerbergs pirmo reizi par miljardieri kļuva 2008. gadā, vien četrus gadus pēc “Facebook” dibināšanas. Tajā laikā viņš bija jaunākais miljardieris, kurš pats spējis sasniegt šādus panākumus, – viņš bija vien 23 gadus vecs, kad nonāca “Forbes” miljardieru sarakstā. Tikmēr Masks pirmo reizi miljardieru sarakstā nonāca 2012. gadā.

Zakerbergs šogad ir nonācis arī ASV dāsnāko cilvēku sarakstā, bet Masks ne. Pērn Masks gan pārdeva “Tesla” akcijas, bet nav zināms, vai kāda summa tika novirzīta labdarībai.

Zakerbergam ir ievērojams nekustamo īpašumu portfelis 300 miljonu dolāru vērtībā, kamēr Masks pirms diviem gadiem solīja pārdot lielāko daļu savu īpašumu. Masks gan ir vairāku kompāniju īpašnieks (“Tesla”, “Twitter”, “SpaceX” un “Neuralink”), kas rada bažas par to, ka viņš nespēj veltīt pienācīgu uzmanību visiem saviem uzņēmumiem. Tikmēr Zakerbergs pievērš uzmanību tikai “Facebook”/”Meta”, ko viņš dibināja pirms gandrīz 20 gadiem.

Maskam gan ir vairāk kompānijas akciju, kas viņu padarīja bagātu. Masks ir aptuveni 20% “Tesla” akciju turētājs, bet Zakerberga īpašumā ir mazāk nekā 15% “Meta” akciju.

Jūnija beigās konflikts starp abiem miljardieriem ieguva lielāku mērogu, jo Masks sociālajā tīklā “Twitter” paziņoja, ka ir gatavs cīņai būrī pret Zakerbergu. Uz to Zakerbergs atbildēja, ka “Maskam tikai jāatsūta cīņas norises vieta”.

Interesanti, ka 39 gadus vecais Zakerbergs ir trenējies jauktajā cīņas mākslā un pat uzvarējis vairākos džiudžitsu turnīros.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu