ANO piedāvā darījumu Putinam: pagarināt graudu vienošanos apmaiņā pret piekļuvi SWIFT (11)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs piedāvājis Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam pagarināt vienošanos, kas paredz nodrošināt drošu graudu eksportu no Ukrainas pa Melno jūru. Apmaiņā pret to Guterrešs solījis atjaunot “Rosseļhozbank” piekļuvi starptautiskajai maksājumu sistēmai SWIFT, vēsta aģentūra “Reuters”.

Krievija maijā apstiprināja “Melnās jūras iniciatīvas” pagarināšanu līdz 17. jūlijam. Toreiz Krievijas Ārlietu ministrija atkārtoja par pieciem “sistemātiskajiem uzdevumiem”, kurus jāatrisina ANO un Krievijas vienošanās laikā. Viena no prasībām bija “Rosseļhozbank” piekļuves nodrošināšana SWIFT, ko Eiropas Savienība bloķēja 2022. gada jūnijā. Brisele maijā ziņoja, ka tā neplāno izskatīt iespēju atjaunot Krievijas banku piekļuvi SWIFT.

Tomēr Eiropas Savienībā neizslēdz, ka piekļuvi SWIFT varētu iegūt “Rosseļhozbank” meitaskompānija, kas ļautu nodrošināt veikt operācijas ar graudiem un to produktiem. Tikmēr Guterrešs Putinam piedāvājis Krievijai piekrist pagarināt vienošanos apmaiņā pret Eiropas Savienības piekrišanu sniegt “Rosseļhozbank” meitaskompānijai piekļuvi SWIFT.

“Mērķis ir likvidēt šķēršļus, kas skar finanšu operācijas, kuras veicamas caur “Rosseļhozbank”, – tā ir viena no galvenajām problēmām, par ko runā Krievija. Tas ir vitāli svarīgi, lai arī turpmāk Ukrainas labību būtu iespējams pārvadāt pa Melno jūru,” teica ANO ģenerālsekretāra preses padomnieks Stefans Dužariks.

Viņš gan nesniedza plašākus komentārus, taču piebilda, ka Guterrešs ir gatavs sadarboties ar visām ieinteresētajām pusēm un ir gatavs apspriest savu piedāvājumu ar Krieviju. Kremlis uz “Reuters” komentāra pieprasījumu nav atbildējis.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu