Dzīve vairs nebūs tik salda: lielā karstuma dēļ jārēķinās ar cenu kāpumu saldumiem (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Jau drīzumā Eiropas patērētāji būs spiesti maksāt par cukuru ievērojami vairāk, jo vasarā valdošais sausums un karstums samazinās cukurbiešu ražu. Paredzams, ka cukurs maksās divas reizes vairāk nekā pagājušā gada jūlijā, vēsta “Postimees”.

Pēdējās nedēļās Eiropas tirgū cukura cena svārstījās no 700 līdz 750 eiro par tonnu. Pašlaik pircēji un cukura ražotāji veic pārrunas par ražu, kas tiks ievākta oktobrī. Pēc “Bloomberg” datiem, rudenī cukura cena būs jau vairāk nekā 1000 eiro par vienu tonnu.

Tādējādi cena būs vairāk divas reizes augstāka nekā pagājušā gada vasarā. Diemžēl tāds cenu kāpums liks celties cenām produktiem, kuri satur daudz cukura. Tātad – saldumiem.

Cukura ražošanas apjoma samazinājums, salīdzinot ar pagājušā gada sausumu, ļauj prognozēt, kas notiks gadījumā, ja līdzīga situācija atkārtosies arī šogad. Cukura ražošanas apjoms pagājušajā sezonā samazinājās par 12%, salīdzinot ar 2021./22. gada sezonu – līdz 14,6 miljoniem tonnu.

Lielie uzņēmumi un galvenokārt patērētāji līdz šim bijuši pasargāti no liela cenu kāpuma, ņemot vērā ilgtermiņa līgumus. Tomēr kopš pagājušā gada oktobra cenas ir augušas par 58%. Tas nozīmē, ka cenas kāpušas par 58%. Līdz ar to, arī nākamie ilgtermiņa līgumi tiks slēgti par krietni augstākām cenām. Visvairāk to izjutīs mazās un vidējās konditorejas un saldumu ražotnes.

Iemesli uztraukumam jau ir manāmi – spēcīgas lietavas aizkavēja cukurbiešu stādīšanu Eiropā par aptuveni mēnesi, bet karstums ievērojami palielinājis ilgstoša sausuma risku un lielāku kaitēkļu vairošanos.

Pēc “Dnext Intelligence” anatlītiķa Džona Stensfilda vārdiem, ražotāji ļoti uzmanīgi seko līdzi situācijai. “Ļoti svarīgi ir tas, kas notiks tuvākajos divos trīs mēnešos. Vai būs lietus, vai tikai sausums?”

Problēma ir arī tā, ka cukura rezerves ātri noplok. “Rezervju trūkums ir nozīmīgākais faktors, kā dēļ nākas celt cenas,” paziņoja “Bloomberg” analītiķis Džulians Praiss. Neraugoties uz to, citi analītiķi saglabā piesardzīgu optimismu un uzsver, ka ražošanas apjoms varētu pieaugt. Eiropas Savienība prognozējusi, ka šajā sezonā cukura ražošanas apjoms varētu sasniegt 15,5 miljonus tonnu. Turklāt palielinoties ražai Polijā, varētu izdoties kompensēt ražas iztrūkumu Francijā.

Arī citās pasaules vietās cukurs ir kļuvis ievērojami vērtīgāks, jo ekstremālie laikapstākļi kaitē cukurbiešu audzēšanai. Arī Āfrikā un Āzijā ir vairāki nozīmīgi riska faktori, kā dēļ var iet bojā daļa cukurbiešu ražas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu