Krievijas ekonomikas loģika: atņem līdzekļus veselības aprūpei reģionos, lai varētu turpināt karot (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Krievijas valdība pieņēmusi lēmumu samazināt izdevumus valsts pirmreizējās veselības aprūpes programmai reģionos, vēsta izdevums "Vedomosti".

Kopējā summa, kas paredzēta programmai, kurā bija paredzēts uzbūvēt jaunas poliklīnikas, feldšeru un akušieru punktus, kā arī veikt novecojušās medicīniskās infrastruktūras kapitālo remontu, tiks samazināta par 2,4 miljardiem rubļu (22,6 miljoniem eiro).

Kopumā medicīniskā budžeta samazinājums skars 61 Krievijas federālo subjektu, un maksimāli tiks samazināti izdevumi veselības aprūpei Ņižegorodas, Sverdlovskas, Tulas un Primorskas apgabalā. 

Ieekonomēto naudu varasiestādes plāno daļēji novirzīt Krievijas "jaunajiem reģioniem" - Hersonas un Zaporižjas apgabaliem, kā arī pašpasludinātajām Doneckas un Luhanskas "tautu republikām".

Samazināt izdevumus nacionālajiem projektiem ļāvis diktators Vladimirs Putins, norāda Krievijas Ekonomikas augstskolas Ekonomikas institūta direktore Larisa Popoviča. Janvārī diktators aicinājis mazināt izdevums - atņemt tos reģioniem, kuri "nepilda savas saistības pret valsti", un piešķirt tos reģioniem, "kas gatavi naudu efektīvi izmantot".

Kopumā pirmreizējās medicīniskās infrastruktūras modernizācijai plānots iedalīt 88,8 miljardus rubļu (830 miljonus eiro).

Ņemot vērā, ka Krievijas budžeta ienākumi krītas, bet deficīts turpina pieaugt, izdevumi veselības aprūpei arī turpmāk tiks samazināti. Gaidara Institūts norāda, ka 2022. gadā izdevumi veselības aprūpei reģionos samazinājās par 3,9%, bet šī gada pirmajā ceturksnī - par vēl 10%. 

Veselības aprūpe ir vienīgā reģionālo budžetu sadaļa, kas pakļauta lielam izmaksu samazinājumam. Pārējie reģionālie subjekti audzējuši izmaksas citās nozarēs - par 25% komunālajiem pakalpojumiem, par 36% ceļu apkalpei un par teju 1,5 reizēm - "valstij svarīgiem jautājumiem". Interesanti, ka šajā sadaļā ietilpst arī ierēdņu algas.

Krievijas obligātās veselības apdrošināšanas fonds ar teju trīs triljonu rubļu (28,2 miljardu eiro) lielu budžetu arī samazina izdevumus - maija beigās fonds bija samazinājis izdevumus par vairāk nekā 76 miljardiem rubļu (760 miljoniem eiro), salīdzinot ar gadu iepriekš. Tiek norādīts, ka liela daļa ieekonomēto izdevumu tiek novirzīti karadarbībai Ukrainā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu