Itālijas valdība nolemj ierobežot aviobiļešu cenas; lēmums sanikno "Ryanair" (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Itālijas valdība apstiprinājusi noteikumus, kas paredz ierobežot aviobiļešu cenu kāpumu. Noteikumi attiecas uz iekšzemes lidojumiem starp Itālijas salām un kontinentālo daļu, vēsta “Politico”.

Tas nozīmē, ka Itālijas valdība aizliedz lidsabiedrībām paaugstināt cenas par vairāk nekā 200% no vidējās cenas reisiem starp Itālijas kontinentālo daļu un Sicīliju vai Sardīniju. Pašlaik gan nav skaidrs, kā tiek definēta “vidējā cena”.

Itālijas valdība šādi rīkojusies, jo zemo cenu aviokompāniju aviobiļešu cenas uz abām Itālijas salām strauji pieaugušas. Valdība šo lēmumu pieņēmusi nākamajā dienā pēc nodokļa ieviešanas banku virspeļņai, kas izsauca neizpratni starptautisko ekonomiskās stratēģijas novērotāju vidū.

Lidsabiedrības negatīvi reaģējušas uz Itālijas valdības lēmumu, bet “Ryanair” ģenerāldirektors Edijs Vilsons šādu soli nosaucis par pretlikumīgu.

“Tas ir smieklīgi, nelikumīgi un tā ir iejaukšanās Eiropas brīvajā tirgū. Tas ir pretrunā Eiropas likumdošanai. Šis lēmums jāatceļ,” teica Vilsons.

Eiropas Komisijas pārstāvji paziņojuši, ka ir sazinājušies ar Itālijas varasiestādēm un cer iegūt “plašāku informāciju par pieņemto lēmumu”. Tiek norādīts, ka Eiropas Komisija atbalsta pasākumus, kas uzlabo gaisa satiksmi par pieejamām cenām, taču “galvenais zemo cenu garants vienmēr ir kvalitatīva konkurence”.

“Ryanair” vasaras sezonā īsteno vairāk nekā 500 reisu nedēļā starp Itālijas kontinentālo daļu un salām. Vilsons Itālijas valdības lēmumu salīdzina ar “PSRS praksi 1927. gadā”.

Viņš norāda, ka “no ekonomiskā viedokļa šāds lēmums ir neloģisks, jo aicinās kompāniju samazināt savu klātbūtni Itālijā un pārvirzīt reisus uz citurieni. Pat Harija Potera skolā saprata, ka jāpalielina piedāvājums, lai cenas samazinātos,” ironizēja Vilsons.

Valdības lēmums gan nav galīgs. Tas vēl jāizskata Itālijas Deputātu palātai, un lēmuma pieņemšanai būs divi mēneši. Jūlijā Eiropas Komisija ļāva izsniegt Itālijai trešo maksājumu no Eiropas Savienības fonda cīņai pret kovida sekām. 18,5 miljardu eiro vērtais maksājums iepriekš tika bloķēts, jo Itālijas valdība nebija izpildījusi visas Eiropas Komisijas prasības.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu