Ornela. Meitene ar Dauna sindromu, kura Latviju pārstāvēs Pasaules speciālajā olimpiādē (3)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: No personīgā arhīva

Ornelai ir 15 gadu. Viņa ir vienīgā Latvijā un, iespējams, arī Baltijas valstīs, kura, būdama ar Dauna sindromu, ir guvusi tik lielus panākumus daiļslidošanā. Rudenī kopā ar vēl vienu meiteni Agatu ar intelektuālās attīstības traucējumiem viņa pārstāvēs Latviju Eiropas sacensībās, bet 2025. gadā – Pasaules speciālajā olimpiādē, kas notiks Itālijā, Turīnā.

Iespēja trenēties kopā ar visiem bērniem

Ornelas mamma Diāna, atskatoties, kāds ir bijis meitas ceļš līdz šādam panākumam, atzīst, ka tas, protams, nav bijis viegls. Lai rastu labākās iespējas attīstīties fiziski un garīgi, Ornela gājusi uz dažādām sporta nodarbībām. Sākotnēji tā bijusi peldēšana, kas ieteicama jebkuram bērnam. Tad Diāna atsaukusi atmiņā savu bērnību – viņai ļoti patikusi daiļslidošana. Ne tikai pa televizoru skatījusies, bet arī pati mēģinājusi nedaudz trenēties. Ornela slido piecus gadus un šobrīd trenējas daiļslidošanas klubā "Ozo" pie Ievas Gailes.

Latvijā ir pavisam 12 dažādi sporta veidi, kuros var trenēties bērni ar intelektuālās attīstības traucējumiem, un viņi piedalās gan pasaules čempionātos, gan speciālā olimpiādē. Tā gan pie mums nav plaši pazīstama, tomēr bērni braukā pa pasauli, piedalās dažādās sacensībās un sporto.

 
 Foto: Publicitātes foto

Darboties atbilstoši savām spējām

Ornela mācās speciālajā skolā, papildus nodarbojas arī ar zīmēšanu, apmeklē fizioterapeitu, logopēdu. Daiļslidošanas nodarbības ļoti palīdz Ornelai justies labāk, būt pašpārliecinātākai, viņa kā bērns ar īpašām vajadzībām trenējas vienā grupā ar bērniem bez īpašām vajadzībām. Tā ir kolosāla attīstības iespēja – skatīties, kā dara pārējie bērni, un arī pašai darīt tāpat. Tiek stimulēta koordinācija un motorika, kas savukārt stimulē smadzeņu darbību.

Bērni un jaunieši ar īpašām vajadzībām darbojas atbilstoši savām spējām. Varbūt treneris skaidro un atkārto vairāk reižu nekā pārējiem bērniem un nepieciešams vairāk laika, lai saprastu, tomēr sniegums uzlabojas. Tas ir milzīgs stimuls bērnam – skatīties, kā trenējas vai konkrētos vingrinājumus izpilda citi bērni, tāpat ar viņiem komunicēt.

Tāpat kā citi bērni, Ornela mērķtiecīgi trenējas un piedalās sacensībās. “Ārsts teica, ka bērns ar Dauna sindromu nevar pat ar velosipēdu braukt, taču Ornela tagad daiļslidošanā izpilda pat palēcienus! Un, protams, Ornela brauc arī ar velosipēdu!” sasniegto komentē Diāna. Viņa gan pieļauj – visticamāk, tomēr ne katrs bērns ar Dauna sindromu var nodarboties ar daiļslidošanu, tas var būt ļoti individuāli.

 
 Foto: Publicitātes foto

Parakstīts līgums ar Latvijas Speciālo olimpiādi

Iesaistoties Special Olimpic kustībā, Ornela jau piedalījusies Eiropas čempionātā Special Olimpic Trophy Somijā, Special Olimpic Eiropas čempionātā Vācijā un Inclusive Skating Skotijā. Šobrīd mērķis ir piedalīties Special Olimpic Games, kas notiks Itālijā, Turīnā, un jau parakstīts līgums ar biedrību "Latvijas Speciālā olimpiāde" par dalību olimpiādē.

Tāpat kā īstajā olimpiādē, sportisti arī šajā olimpiādē dzīvo olimpiskajā ciematiņā divas nedēļas. Tā kā jau apstiprināta Ornelas un otras sportistes Agatas dalība olimpiādē, šim mērķim tiks piešķirts arī finansējums no valsts budžeta. Tas ir ļoti būtiski, jo nepieciešams asistents, kas meiteni pavada un palīdz sacensībās uz vietas. Taču ikdienā valsts šādu bērnu sportiskās aktivitātes neatbalsta, tādēļ Ornelas mamma ir ļoti pateicīga tirdzniecības platformai "Joom" un citiem sponsoriem, kas ļauj kļūt par čempioniem arī bērniem ar īpašām vajadzībām.

Lai panāktu tik labus rezultātus, ir jāiegulda gan laiks, gan piepūle, gan nauda, jo šis nav no lētākajiem sporta veidiem. Nupat meitenes bija nometnē – speciālo spēļu ietvaros nometni rīkoja organizācija Skotijā, kas strādā ar šādiem bērniem; bija nometne Zviedrijā, kur notika treniņi trīsreiz dienā, kā arī plaša programma ar citām nodarbībām. Šādas nometnes sekmē būtisku izrāvienu labāku rezultātu sasniegšanā, un sevišķi tas nepieciešams, gatavojoties olimpiādei.

 
 Foto: Publicitātes foto

Palīdz mērķtiecība un rakstura stingrība

Ornelas gadījumā jāteic, ka ļoti liela nozīme ir viņas pašas rakstura stingrībai, jo viņa ir ļoti mērķtiecīga. Gan vecāku ieguldījums, gan paša bērna vēlme trenēties un sasniegt rezultātus, kā saka Diāna, ļauj notikt brīnumam.

Lielu plusu dod arī tas, ka meitene trenējas kopā ar parastiem bērniem. Jāatzīst, ka ne vienmēr arī “parastie” bērni var sasniegt tik labus rezultātus, jo nepieciešama liela iekšējā motivācija un mērķtiecība. “Ja tā paskatās, Ornelai bijusi iespēja piedalīties vairākās starptautiskās sacensībās, viņu ir intervējusi raidorganizācija BBC, filmējusies klipā, viņu intervējusi Latvijas Televīzija. Ne vienmēr šādi panākumi garantēti arī bērniem bez īpašām vajadzībām,” secina Diāna. Šie ir tādi paši bērni, tikai viņiem kaut kas padodas grūtāk, nepieciešama pieņemšana, līdzcietība, iejūtība, lai dotu iespēju gūt sasniegumus, prieku un gandarījumu arī bērniem ar īpašām vajadzībām.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu