LVMH zaudējis troni: nosaukta dārgākā kompānija Eiropā

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Dānijas medikamentu ražotājs “Novo Nordisk” piektdien apsteidzis Francijas kompāniju LVMH un kļuvis par dārgāko kompāniju Eiropā. Tas noticis, pateicoties pieaugošam pieprasījumam pēc preparātiem, kas palīdz cīnīties pret aptaukošanos, vēsta “Bloomberg”.

“Novo Nordisk” akciju vērtība Kopenhāgenas biržā pieaugusi par 2,1%, palielinot kompānijas tirgus vērtību līdz teju 425 miljardiem dolāru. LVMH akciju vērtība Parīzes biržā zaudēja 0,8% savas vērtības, līdz ar to luksusa un citu greznumlietu tirgotājs LVMH ir 420 miljardus dolāru vērts.

Šajā gadā vien Francijas kompāniju grupa kļuva par pirmo Eiropas kompāniju, kas spējusi sasniegt 500 miljardu dolāru lielu tirgus vērtību, bet pēc tam kompānijas akciju vērtība kritusies.

“Novo Nordisk” injekcijas preparātu “Wegovy” un “Ozempic” veiksmīgie pārdošanas rādītāji veicinājuši savdabīgu farmācijas nozares izrāvienu – pēc atsevišķu nozares analītiķu teiktā, šie preparāti var kļūt par vislabāk pārdotākajām zālēm vēsturē.

“Novo Nordisk” tirgus daļu pārvalda aptuveni 40 kompānijas, starp kurām līderpozīcijās ir “Eli Lilly”, kas jau šogad cer gūt ASV varasiestāžu atļauju izmantot savu preparātu cukura diabēta ārstēšanai “Mounjaro”. Šis preparāts pašlaik tiek pielietots aptaukošanās ārstēšanai.

Dāņu kompānijas medikamentu popularitāte ir saistāma ar molekulas GLP-1 īpašībām, kas sākotnēji bija izstrādāta, lai regulētu cukura līmeni asinīs cilvēkiem ar cukura diabētu. Tomēr vēlāk atklājies, ka GLP-1 ir efektīvs līdzeklis, kas apspiež apetīti.

Tādējādi “Novo Nordisk” preparāti ir kļuvuši tik populāri, ka regulatori visā pasaulē pauduši bažas, ka “Ozempic” varētu arī nenonākt līdz cukura diabēta slimniekiem, kas ir atkarīgi no injekcijām.

Kopš 2018. gada beigām “Novo Nordisk” akciju cena pieaugusi vairāk nekā četras reizes, apsteidzot citas Eiropas kompānijas kā “Nestle”, kā arī konkurentus farmācijas nozarē “Roche” un “Novartis”.

Pēdējais izaugsmes grūdiens bija pieredzēts augustā, kad pētniekiem izdevās pierādīt, ka preparāts “Wegovy” samazina sirds un asinsvadu slimību riskus par vienu piektdaļu. Dāņu kompānija arī palielinājusi peļņas prognozi un pārdošanas rezultātus augustā, atsaucoties uz pieaugošo pieprasījumu pēc “Wegovy” un “Ozempic”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu