Komersantu digitālo prasmju apguvei piešķir 20 miljonu eiro finansējumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Digitālās tehnoloģijas. Ilustratīvs attēls
Digitālās tehnoloģijas. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Valdība otrdien, 12. septembrī atbalstīja 20 miljonu eiro atveseļošanās fonda finansējuma piešķiršanu Latvijā reģistrētu komersantu digitālo, robotizācijas un automatizācijas pamatprasmju nodrošināšanai.

Plānotais finansējums pamatprasmju nodrošināšanai 2023.gadā plānots 1,528 miljonu eiro apmērā, 2024.gadā - 6,292 miljonu eiro apmērā, 2025.gadā plānots finansējums 6,943 miljonu eiro apmērā, bet 2026.gadā - 5,236 miljonu eiro apmērā.

Noteikumu projekta mērķis ir nodrošināt Latvijā reģistrētus sīkos, mazos, vidējos un lielos komersantu ar digitālajām, robotizācijas un automatizācijas pamatprasmēm, digitālo pārveidi un digitālajām inovācijām tostarp, prasmēm, kas sekmētu eksporta veicināšanu, augsta līmeņa digitālās pārvaldības pamatprasmēm uzņēmumu vadības līmenī un prasmēm digitālo tehnoloģiju izmantošanai dažādos uzņēmējdarbības procesos.

Ekonomikas ministrija (EM) norāda, ka Eiropas Savienības Padome 2021.gada jūlijā ir pieņēmusi īstenošanas lēmumu par Latvijas atveseļošanas un noturības plāna izvērtējuma apstiprināšanu. Apstiprinātā atveseļošanas fonda plāna ietvaros paredzēti nosacījumi, lai nodrošinātu finansējuma nepārtrauktību, mainoties plānošanas periodiem un pēc iespējas ātrāk risinātu Covid-19 radītos ekonomiskos izaicinājumus.

Digitālo prasmju trūkums ir pamata cēlonis zemai digitālo tehnoloģiju integrācijai uzņēmumos un nepietiekamam e-komercijas apjomam. Covid-19 radītās pandēmijas laikā pieauga e-komercijas apjoms, un sagaidāms, ka tās nozīme turpinās pieaugt. Viens no lielākajiem šķēršļiem, kas kavē uzņēmumus izmantot digitalizācijas iespējas, ir digitālo prasmju trūkums.

EM norāda, ka, lai veiksmīgi notiktu uzņēmējdarbības digitālā transformācija, ir jāveicina uzņēmumu darbinieku digitālo prasmju attīstība, un izpratne par digitālās transformācijas iespējām savas produktivitātes un konkurētspējas veicināšanai. Bez nepieciešamām zināšanām par digitalizācijas pavērtajām iespējām un konkrētu risinājumu apgūšanas, komersanti nespēj ieviest un izstrādāt digitalizācijas risinājumus savos uzņēmumos.

Lai mazinātu digitālo prasmju problēmu uzņēmumos, piešķirtais finansējums vienoti ar citām uz uzņēmējdarbības transformāciju vērstām investīcijām, risinās uzņēmējdarbības digitālo prasmju zemā līmeņa trīs būtiskus aspektus, tostarp uzņēmēju informētības trūkums, nodarbināto digitalizācijas, automatizācijas, robotizācijas pamata prasmju trūkums un mācību pieejamība.

Investīciju ir plānots īstenot divās kārtās, kas tiks īstenotas paralēli. Pirmajā atlases kārtā tiek paredzēta ierobežota projektu iesniegumu atlase, paredzot atlasīt divus Eiropas Digitālo inovāciju centrus (EDIC), savukārt otrajā atlases kārtā tiek paredzēta atklāta projektu iesniegumu atlase biedrībām.

Plānotais attiecināmais finansējums pirmajā kārtā ir 12,2 miljoni eiro. Viena EDIC finansējuma apmērs nepārsniedz 6,1 miljonu eiro. Savukārt plānotais attiecināmais finansējums otrajā kārtā ir 7,8 miljoni eiro. Vienas biedrības finansējuma apmērs nepārsniedz 780 000 eiro.

Plānots nodrošināt uzņēmumu digitālo transformāciju, sniedzot atbalstu vismaz 3000 uzņēmumiem. Finansējuma saņēmējiem investīcijas ietvaros būs pieejami arī avansa maksājumi, kas nepārsniedz 30% no projekta atveseļošanas fonda finansējuma apmēra.

EM norāda, ka izdevumu attiecināmības termiņš ir līdz 2026.gada 30.jūnijam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu