Jauns pavērsiens FTX sāgā: apsūdzības izvirzītas arī pret kriptobiržas dibinātāja vecākiem

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Barbara Benkmane-Frīda un advokāti
Barbara Benkmane-Frīda un advokāti Foto: AFP / Scanpix

Bankrotējusī kriptobirža FTX iesniegusi tiesā prasību pret bijušā izpilddirektora Sema Benkmana-Frīda vecākiem, apsūdzot viņus vairāku miljonu dolāru izsaimniekošanā, vēsta “The New York Times”. Pats Benkmans-Frīds ir apsūdzēts krāpšanā un drīzumā tiks tiesāts.

FTX 18. septembrī iesniedza prasību Delavēras štata federālajā tiesā, apsūdzot Benkmana-Frīda vecākus - Džozefu un Barbaru Benkmanus-Frīdus, kuri ir Stenfordas Universitātes profesori. Viņi apsūdzēti par to, ka izmantojuši savu "ietekmi uzņēmumā FTX, lai gūtu sev labumu". Prasības mērķis ir atgūt vairākus miljonus dolāru, ko pāris saņēmis no dēla.

FTX advokāti prasībā apgalvo, ka Benkmani-Frīdi saņēmuši 10 miljonu dolāru vērtu naudas dāvanu no sava dēla, kā arī 16,4 miljonu dolāru vērtu māju Bahamu salās, kur atradās FTX galvenā mītne.

“Pāris vai nu nezināja, vai arī vienkārši ignorēja pierādījumus, ka viņu dēls un citi FTX pārstāvji bija organizējuši lielu krāpniecisku shēmu,” teikts prasībā.

FTX krahs pievērsa pastiprinātu uzmanību Benkmanam-Frīdam un viņa vecākiem. Džozefs Benkmans-Frīds, kurš ir zināms kā nodokļu tiesību profesors, bija FTX darbinieks un aktīvi piedalījās uzņēmuma darbībā, bet Barbara Benkmane-Frīda nekad nav bijusi FTX darbiniece, taču aktīvi palīdzēja dēlam, teikts prasībā.

Ņemot vērā prasību, viņa konsultējusi dēlu jautājumos par politiskiem ziedojumiem, mudinot viņu un citus FTX vadītājus veikt ziedojumus, slēpjot, ka nauda patiesībā nāk no FTX. Šāda stratēģija ir paredzēta, lai "izvairītos no federālo vēlēšanu kampaņu finansēšanas noteikumu pārkāpšanas".

Prasībā apgalvots, ka Džozefs Benkmans-Frīds palīdzējis slēpt sava bijušā advokāta sūdzības par dēla biznesu.

Jāatgādina, ka 2022. gada 11. novembrī FTX iesniedza bankrota pieteikumu, un Sems Benkmans-Frīds atkāpās no kriptobiržas vadītāja amata. Tajā pašā dienā FTX pārskaitīja miljardiem dolāru klientu līdzekļu savai māteskompānijai “Alameda Research”, kas arī piederēja biržas dibinātājam.

13. decembrī Benkmans-Frīds tika arestēts Bahamu salās. ASV regulatori viņu apsūdzēja par krāpšanas shēmas īstenošanu vairāku gadu ilgumā. Akciju tirgus uzraudzības komisija (SEC) paziņoja, ka Benkmans-Frīds ir apkrāpis investorus par vairāk nekā 1,8 miljardiem dolāru.

FTX tehniskais direktors Gerijs Vans un “Alameda Research” vadītāja Kerolaina Elisone atzina savu vainu krāpšanā un izteica gatavību sadarboties ar izmeklētājiem. FTX dibinātājs nav atzinis vainu visās pret sevi izvirzītajās apsūdzībās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu