Saules elektrostacijās Baltijā investēs 179 miljonus eiro

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
“Green Genius” izbūvētā saules elektrostacija Lietuvā
“Green Genius” izbūvētā saules elektrostacija Lietuvā Foto: Publicitātes foto

Atjaunojamās enerģijas uzņēmums “Green Genius”, kas darbojas astoņās Eiropas valstīs, saņēmis atļaujas saules elektrostaciju izbūvei Latvijā un Lietuvā. Netālu no Jēkabpils uzņēmums uzstādīs saules elektrostaciju ar 120,8 megavatu jaudu, savukārt Lietuvas ziemeļos, Šeduvas pilsētas apkārtnē – ar 78 megavatu jaudu. Abu elektrostaciju būvniecību plānots sākt līdz 2024. gada vidum.

Jēkabpils tuvumā iecerētais saules enerģijas parks būs 153 ha platībā, un tā iekārtu uzstādīšanā “Green Genius” plāno ieguldīt 109 miljonus eiro. Savukārt saules enerģijas staciju Lietuvā, Šeduvas pilsētas apkārtnē, paredzēts izveidot vairāk nekā 140 ha lielā teritorijā, un tās būvniecībā uzņēmums investēs 70 miljonus eiro.

“Baltijas valstu tirgi ir sasnieguši jaunu brieduma posmu, kad rodas jaunas iespējas attīstīt liela mēroga saules parku projektus līdzās ierastajām mazāka apjoma saules elektrostacijām. Katram no liela mēroga projektiem būs liela nozīme enerģijas avotu decentralizācijā un visa reģiona enerģētiskās neatkarības stiprināšanā,” norāda “Green Genius” solārā biznesa virziena vadītājs Simonas Šileikis. Līdz šim Green Genius tik liela mēroga projektus ir attīstījis tikai Rietumeiropas valstīs, lielākoties Spānijā un Itālijā. “Iespēja iegūto pieredzi un zināšanas izmantot Baltijas reģionā man šķiet ārkārtīgi nozīmīga,” turpina S.Šileikis.

Plānots, ka jaunās saules elektrostacijas Latvijā un Lietuvā savu darbību sāks 2025. gadā un saražoto zaļo elektroenerģiju piegādās B2B (bizness – biznesam) sektoram. Abas saules elektrostacijas gadā saražos 245 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas būtu pietiekams apjoms gandrīz 82 000 mājsaimniecību. Tādējādi arī ik gadu tiks ietaupīti aptuveni 102 tūkstoši tonnu CO2 – tas ir daudzums, ko gada laikā absorbē gandrīz pieci miljoni koku.

“Green Genius” ir atjaunojamās enerģijas uzņēmums, kas izstrādā, izbūvē un īsteno saules, biogāzes, vēja un zaļās ūdeņraža enerģijas projektus. Patlaban uzņēmums īsteno atjaunojamās enerģijas projektus ar kopējo jaudu virs 2 GW dažādās attīstības un būvniecības stadijās astoņās Eiropas valstīs. Uzņēmumam ir vairāk nekā 15 gadu darbības pieredze. Ik gadu “Green Genius” saražo aptuveni 315 GWh zaļās enerģijas, ietaupot vairāk nekā 210 tūkstošus tonnu CO2 – aptuveni tāds ir apjoms, ko gada laikā absorbē desmit miljoni koku. “Green Genius” ir daļa no starptautiskās uzņēmumu grupas “Modus Group”, kas darbojas 11 Eiropas tirgos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu