Degvielas deficīts Krievijā: "sākušas ripot galvas" valsts naftas uzņēmuma vadībā (13)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Krievijas degvielas tirgū valdošais deficīts lika valdībai pieņemt lēmumu apturēt eksportu. Tāpat atrasti vainīgie un “sākušas ripot galvas” - atlaisti vairāki valsts naftas kompānijas "Rosņeft" vadības locekļi.

Kā ziņo "The Wall Street Journal", no darba atbrīvoti "Rosņeft" tirdzniecības departamenta vadītājs Marats Zagiduļļins, gāzes un naftas pārstrādes produktu tirdzniecības departamenta vadītājs Ņikita Pakuļins un viņa vietnieks Andrejs Dobrjakovs, kā arī finanšu departamenta vadītājs Aleksandrs Poļakovs.

"Rosņeft" vadības locekļi atlaisti, jo viņi faktiski padarīti par vainīgajiem degvielas deficītā, kas iepriekš radīja lielu valdības neapmierinātību, norāda “The Wall Street Journal” avoti. Tiek norādīts, ka “tik liels atlaišanas vilnis” "Rosņeft" nav raksturīgs.

Pašas kompānijas "Rosņeft" pārstāvis informāciju par atlaisto vadības pārstāvju skaitu noliedzis un apgalvo, ka “darbinieku maiņa ir vērsta tikai uz uzņēmuma efektivitātes paaugstināšanu, kas tiek veikta akcionāru interesēs”.

21. septembrī Krievijas valdība ieviesa īslaicīgu aizliegumu eksportēt benzīnu un dīzeļdegvielu, lai nodrošinātu piegādes vietējam tirgum.

Deficīts bija radies sezonālā pieprasījuma pieauguma dēļ, jo īpaši nopietnas problēmas bija novērotas valsts dienvidu reģionos, kur pat bija apdraudēta ražas novākšana.

Valdība šo situāciju saistīja ar cenu pieaugumu pasaulē, rubļa devalvāciju un pelēkā importa pieaugumu. Enerģētikas viceministrs Pāvels Sorokins solīja veikt "pietiekami radikālus pasākumus".

Analītiķi degvielas deficītu skaidro arī ar to, ka valdība samazināja naftas kompānijām subsīdijas, kas bija paredzētas, lai kompensētu tām darbību mazāk ienesīgajā iekšējā tirgū.

Pēc tam naftas kompānijas palielināja eksporta apjomu un samazināja iekšējā tirgus vajadzībām paredzēto naftas pārstrādi, tostarp slēdzot naftas pārstrādes rūpnīcas uz ilgāku laika periodu nekā parasti.

Turklāt neatkarīgie tirgotāji iegādājās degvielu iekšējā tirgū par zemākām cenām un pārdeva to ārzemēm par augstākām cenām, kas pēdējo mēnešu laikā ir būtiski pieaugušas, jo Saūda Arābija un Krievija ir ierobežojušas piegādes pasaules tirgum.

Pēc eksporta aizlieguma ieviešanas 22. septembrī vairumtirdzniecības cenas Krievijā strauji samazinājās - par 10-15%.

Eksperti gan norāda, ka "Rosņeft" vadības locekļu atlaišana ir simbolisks valdības žests ar mērķi parādīt, ka valdība nav gatava samierināties ar degvielas deficītu vietējā tirgū.

Tā kā degvielas deficītam ir dziļāki cēloņi, tos nevar atrisināt, atlaižot dažus naftas kompānijas vadītājus. Lai atrisinātu šo problēmu, ir jāmaina Krievijas valdības politika attiecībā uz naftas nozari.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu