Neatklātā Jordānija: 7 iemesli doties ceļojumā uz šo valsti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP / Scanpix

Austrumu pērli Jordāniju ir vērts izvēlēties par brīvdienu galamērķi, lai izzinātu iespaidīgos vēstures un dabas noslēpumus, ko tā glabā, gūstot patiesi neaizmirstamu pieredzi. Sekojot “Novatours” speciālistu ieteikumiem, varēsi iepazīt šo valsti krustu šķērsu, atgriežoties mājās ar pozitīvu un krāsainu fotomirkļu bagāžu.

Ceļotājiem noderīgi fakti

  • Jordānija atrodas reģionā, par kuru daudziem ir ne pārāk pozitīvs priekšstats, – Tuvajos Austrumos. Tomēr tā ir salīdzinoši mierīga un droša valsts, kura ir spējusi saglabāt iekšējo stabilitāti
  • Kaut arī Jordānijā vasaras mēnešos var valdīt salīdzinoši liels karstums (kalnainā apvidū temperatūra dienas laikā var sasniegt līdz pat 40 grādiem, bet līdzenumos – pat līdz 50 grādiem), valsts nav tikai viens liels tuksnesis. Te ir arī zaļojoši dabas rezervāti, savukārt jūras piekrastē priecē palmas.
  • Braucot uz Jordāniju, ir ieteikums apbruņoties ar spēcīgu saules aizsargkrēmu un vienmēr nēsāt līdzi pietiekami daudz ūdens.
  • Jordānijas oficiālā valūta ir dinārs, taču vairākās vietās pieņem arī dolārus.
  • Valsts iedzīvotāju absolūtais vairums (aptuveni 95%) ir arābi. Lielākā daļa valsts iedzīvotāju ir islāmticīgie. Tomēr tas nenozīmē, ka Jordānija dzīvē apliecina visus stereotipus par arābu pasauli un islāmu, kādi rodami Latvijas cilvēku prātos.

Lūk, septiņi iemesli ieplānot ceļojumu uz Jordāniju!

Savām acīm skatīt iespaidīgo Petru

Foto: saravutpics/Shutterstock

Petra neapšaubāmi ir populārākais tūristu galamērķis, apmeklējot Jordāniju. Dažos vārdos to var raksturot kā klintīs kaltu pilsētu, kurā atrodas grandiozas būves.

Lai gan vēsturnieki par to vēl diskutē, Petras teritorija ir tikusi apdzīvota jau kopš 9. gs. p.m.ē. Iespējams, ka savulaik tā ir bijusi nabatiešu arābu karaļvalsts galvaspilsēta, kura pastāvēja no 4. gs. p.m.ē. līdz pat romiešu atnākšanai 106. gadā. Petras teritorija ir krietni prāva. Precīzs lielums mērvienībās ir grūti aplēšams, taču vietējie nereti veiksmīgi piedāvā tūristiem pilsētas apskati gan zirgu, gan arī ēzeļu mugurā. Līdz ar to vari iedomāties, ka kājām mērojamais attālums starp pilsētas objektiem ir samērā paliels.

Petras apskati ieteicams sākt agri no rīta, jo dienas laikā tūristu tur mēdz būt patiešām daudz un arī visu apskates objektu izstaigāšana paņem daudz laika.

Nevajadzētu Petras apskati sākt no galvenās ieejas, kura ir speciāli uzbūvēta kā tūristu pirmais pieturas punkts. Vislabāk pie stāvvietas Petras tuvumā noīrēt transportlīdzekli ar šoferi, kurš pieved apskates objektam no “sētas” puses. Šādi vismaz Petras apskata sākuma fāzē varēsi izvairīties no uzmācīgajiem andelmaņiem, kā arī varēsi jau praktiski uzreiz ieraudzīt vienu no Petras iespaidīgajām būvēm – svētnīcu.

Baudīt brīvdabas spa procedūras Nāves jūrā

Foto: Hrecheniuk Oleksii/Shutterstock

Jordānijai pieder lielākā daļa Nāves jūras, kas ir izslavēta savu dziedniecisko īpašību dēļ. Kaut gan dēvēta par jūru, patiesībā tas ir ezers, turklāt viens no sāļākajiem pasaulē. Cilvēki jau izsenis dodas šurp ne tikai atpūsties, bet arī ārstēties no reimatisma, artrīta, astmas, psoriāzes, neirodermīta un citām slimībām, jo

veselību labvēlīgi ietekmē gan Nāves jūras ūdens, kas satur ievērojamu daudzumu sāls (26 – 32%), minerālvielu un mikroelementu, gan klimats – ar sāls tvaikiem piesātinātais gaiss.

Interesanti, ka, pateicoties augstajai sāļu izgarojumu koncentrācijai gaisā, atpūšoties Nāves jūras krastos, ir gandrīz neiespējami apdegt saulē, jo tie nodrošina spēcīgu aizsardzību pret ultravioletajiem stariem.

Nāves jūrā ir arī augsta skābekļa koncentrācija, kas palīdz cilvēkam atslābināties, tāpēc dzīšanas process norit ātrāk un ar maksimālu efektu – tās ūdens patiešām atjauno! Taču jāielāgo, ka peldēties Nāves jūras dziedinošajos ūdeņos nav ieteicams cilvēkiem ar zemu asinsspiedienu.

Iepazīt Sarkanās jūras krāšņo zemūdens pasauli

Foto: blue-sea.cz/Shutterstock

Gan Sarkanajā jūrā, gan Nāves jūrā ūdens temperatūra visa gada garumā reti noslīd zem +20°C. Tikai aukstākajos mēnešos (janvārī-februārī) tā mēdz pazemināties līdz +18°C.

Tiek uzskatīts, ka uz Nāves jūras kūrortiem sauļoties vislabāk doties pavasarī vai rudenī, bet Sarkanās jūras piekraste būs lielisks galamērķis jebkurā gada laikā.

Jordānijas piekrastes galvenā pilsēta ir Akaba. Tā ir Jordānijas vienīgā jūras osta pie Sarkanās jūras. Ziema šajā reģionā ir silta, sausa, temperatūra svārstās ap +20°C, nokrišņi mēreni, bet vasarā Akabā un tās apkārtnē valda svelmains karstums.

Niršanas cienītājiem šeit ieteicams apskatīt 1985. gadā nogrimušo kuģi “Cedar Pride”, kurš atdusas Sarkanās jūras dzelmē 27 m dziļumā, kā arī amerikāņu tanku, kas nogrimis piecu metru dziļumā.

Uzņemt selfiju Wadi Rum tuksnesī

Foto: SCStock/Shutterstock

Arābu valodā Wadi Rum nozīmē «vieglu smilšu ieleja» vai arī «romiešu ieleja». Tomēr par ieleju šo vietu īsti saukt negribētos. Tas vairāk līdzinās atsevišķam rezervātam, kurš ir nošķirts no pārējās Jordānijas un kurā valda sava pasaule un noteikumi. Ja vajadzētu ietvert Wadi Rum kādā konkrētā apzīmējumā, to varētu raksturot kā klinšainu safari parku ar Tuvo Austrumu kultūras garšu.

Wadi Rum saviem apmeklētājiem piedāvā gan skaisti sarkanas smiltis, gan oranžīgas klintis, gan arī iespēju padzīvot beduīnu tradicionālajās apmetnēs, lēni malkojot gardu tēju un vērojot mirdzošas zvaigznes.

Lai gan Wadi Rum īpaši patiks tiem, kuri mīl daudz staigāt un kāpelēt, tomēr arī mazāk aktīvas atpūtas cienītāji šeit var piedzīvot saviļņojošas emocijas un kamieļa mugurā sajusties kā leģendārais Arābijas Lorenss. Un kā gan citādi, jo daudzas septiņiem “Oskariem” apbalvotās Deivida Līna filmas ainas ir uzņemtas tieši šeit – vienā no skaistākajiem tuksnešiem pasaulē.

Nomazgāt grēkus Jordānas upes ūdeņos

Foto: Guy Zidel/Shutterstock

Jordānas upe atrodas tikai stundas brauciena attālumā no Nāves jūras. Saskaņā ar leģendu, Jordānas ūdeņi spējot aizskalot visus grēkus. Iekāpjot ūdenī, zem kājām ir sajūtamas mīkstas dūņas, ūdens izskatās duļķains, bet zinātāji stāsta, ka, ielejot to pudelē, visas duļķes pēc laiciņa nostājas apakšā un ūdens kļūst kristāldzidrs – gluži tādas pašas pārmaiņas skarot arī to dvēseles, kuri saņēmušies ienirt Jordānas ūdeņos.

Lai nokļūtu pie leģendām apvītās upes, kuras ūdeņos Jānis Kristītājs savulaik kristījis pašu Jēzu Kristu, tev būs ilgi un pacietīgi jālīkumo pa mežonīgu, kokiem ieskautu taciņu, kas ļauj uz brīdi pašam sajusties kā bībeliskam personāžam tāltālā senatnē. Nebrīnies, ka galamērķī Jordānas upe pārsteigs ar savu pieticību: starp aizaugušajiem krastiem līkumo ne vairāk kā trīs četrus metrus plata bālgani dubļaina straume... Tiesa, Jēzus kristīšanas laikā Jordāna bijusi daudz varenāka, tās gultne pavisam citādāka un arī visa upes ieleja daudz zaļāka, taču klimats mainās, un pēdējā pusgadsimta laikā Jordāna ir krietni vien sarukusi apmēros.

Interesanti, ka Vatikāns ir oficiāli atzinis Jordānu par Jēzus svēto kristību vietu, balstoties uz arheoloģisko izrakumu rezultātiem un veselu virkni citu pierādījumu.

Iepazīt valsts galvaspilsētu Ammānu

Ammāna ir Jordānijas politiskais, ekonomiskais un kultūras centrs, kā arī valsts lielākā pilsēta. Tajā dzīvo aptuveni 4 miljoni cilvēku (visā Jordānijā kopumā dzīvo tuvu pie 10 miljoniem). Ammāna ir arī ārkārtīgi populārs tūrisma galamērķis un diezgan ievērojams biznesa centrs – tajā atrodas daudzi starptautiski uzņēmumi. Daudzi to salīdzina pat ar tādām biznesa metropolēm kā Apvienotajos Arābu Emirātos esošo Dubaiju vai arī Kataras Dohu.

Pilsētas apskati iesakām sākt, apmeklējot iespaidīgo Abdullas I mošeju, kuru pabeidza salīdzinoši nesen – vien 1989. gadā. Mošejai ir skaists zils kupols, un tā var uzņemt līdz pat 3000 musulmaņu, kuri vēlas nodoties lūgšanām.

Foto: kravka/Shutterstock

Ammānas vidienē iespējams aplūkot romiešu drupas un baudīt panorāmas skatu uz ārkārtīgi skaistu pilsētas ainavu, kura paliks atmiņā vēl ilgi. Romiešu drupās redzēsi arī dažādas kolonnas no antīkās pasaules un pat bizantiešu kultūras paliekas.

Foto: mbrand85/Shutterstock

Vērot dabu Danas Biosfēras rezervātā

Kā jau, iespējams, pasaka nosaukums, tā ir aizsargāta dabas teritorija. Danas rezervāts atrodas valsts dienvidu centrālajā daļā, un tajā ir pārējai Jordānijai salīdzinoši neraksturīga daba. Lielākā daļa valsts var lepoties ar dažādām tuksneša ainavām, bet Danas rezervātā ir gan skaisti kalni, gan zālīte, gan arī dažādi interesanti koki un augi.

Foto: iwciagr/Shutterstock

Nokļūt tur var, braucot no galvaspilsētas Ammānas pa lielceļu uz dienvidiem. Ieeja maksā aptuveni 20 Jordānijas dināru (23 eiro). Tomēr par šo naudu iegūsi visai daudz. Varēsi apskatīt gan apkārtējos kalnus, gan padzert tēju beduīnu teltīs, gan arī vienkārši pazvilnēt mīkstajās guļvietās un pavērot debesis. Vieta arī ir izcili piemērota dažādiem dabas vērotājiem, jo rezervātā mīt liels daudzums dažādu putnu sugu.

***

Vislabāk Jordāniju iepazīt, dodoties ceļojumā. Izdevīgus piedāvājumus meklē šeit.

Ar "Novatours" čarterreisi un lidojums uz Jordāniju aizņem aptuveni 6 stundas. Lidojumu periodi: 31.10.-21.11.2023. un 05.-26.03.2024. reizi nedēļā (otrdienās).

Raksts tapis sadarbībā ar "Novatours".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu