Sašutumu izsaukušās izmaiņas iedzīvotāju ienākumu deklarēšanas sistēmā tomēr nevirzīs izskatīšanai Saeimā (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts ieņēmumu dienests
Valsts ieņēmumu dienests Foto: Shutterstock

Lai novērstu iedzīvotāju apgrūtināšanu ar nevajadzīgu birokrātiju, Finanšu ministrija rosinās budžeta paketē nevirzīt grozījumus likumā par "Par IIN", kas paredz fizisko personu obligāto ienākumu deklarēšanu.

Bija iecerēts, ka ikgadējs vispārējs iedzīvotāju ienākumu deklarēšanās pienākums būs spēkā no 2025.gada par 2024. taksācijas gadu.

Tomēr Finanšu ministrija (FM) rosinās izņemt no valsts budžeta likumprojektu paketes grozījumus likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas paredz izmaiņas iedzīvotāju ienākumu deklarēšanas sistēmā, un nodot tās atkārtotai saskaņošanai, informēja FM pārstāvji.

FM pirmdien aicinās valdību veidojošo partiju Sadarbības sanāksmē nodrošināt plašākas konsultācijas un diskusijas ar valdības sociālajiem un sadarbības partneriem par plānotajām izmaiņām likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), kas paredz pilnveidot vispārējo iedzīvotāju ienākumu deklarēšanas sistēmu.

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) norāda, ka, ņemot vērā, ka vispārējās ienākumu deklarēšanas koncepts ir ļoti nozīmīgs jautājums visai Latvijas sabiedrībai, rosinās par tā saturu un ieviešanu nodrošināt plašākas diskusijas un konsultācijas ar sociālajiem un sadarbības partneriem, kā arī izņemt šos likuma grozījumus no nākamā gada valsts budžeta paketes.

Ašeradens uzskata, ka plānotie grozījumi Saeimā būtu jāizskata vispārējā kārtībā jeb trijos lasījumos pēc valsts budžeta apstiprināšanas.

Sagatavotie likuma grozījumi izstrādāti atbilstoši Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānā 2021./2022.gadam izvirzītajam uzdevumam - izstrādāt normatīvo regulējumu par ikgadējo vispārējo iedzīvotāju ienākumu deklarēšanas pienākumu. Likumprojekts paredz pilnveidot pašlaik likumā ietverto vispārējo iedzīvotāju ienākumu deklarēšanas sistēmu.

Arī Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) uzsver, ka šie grozījumi būs jāpārstrādā.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu