Ukrainas “Naftogaz” atsakās pagarināt līgumu par Krievijas gāzes tranzītu uz Eiropu (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Ukraina neplāno pagarināt līgumu par Krievijas gāzes tranzītu caur tās teritoriju, kas beidzas 2024. gada beigās. To intervijā Ukrainas “Radio Brīvība” paziņoja uzņēmuma “Naftogaz” vadītājs Oleksijs Černišovs.

“Šis līgums beigsies 2024. gada beigās, un mēs neplānojam to turpināt. Mēs neuzsāksim šī tranzīta turpināšanu. Līgums beigsies - tranzīts tiks pārtraukts,” sacīja “Naftogaz” vadītājs.

Černišovs norādīja, ka Ukraina nepārtrauca līgumu pirms termiņa, jo Eiropas valstīm ir nepieciešama Krievijas gāze. Viņš uzsvēra, ka atteikšanās lauzt līgumu pirms termiņa nav saistīta ar bailēm no “Gazprom” tiesvedības.

“Nav pilnīgi nekādu citu iemeslu, bet mēs nevaram šodien liegt dažām ES valstīm, kas, starp citu, ir mūsu partneri, iespēju saņemt gāzi un sagatavoties ziemai. Īpaši valstīm, kurām nav piekļuves jūrām,” skaidroja Černišovs.

Līgums, ko 2019. gada decembrī parakstīja “Gazprom” un “Naftogaz”, paredz 65 miljardu kubikmetru gāzes tranzītu 2020. gadā un 40 miljardu kubikmetru gadā no 2021. līdz 2024. gadam. Tas paredz principu “sūknē vai maksā”: tranzīta maksa tiek iekasēta rezervētās jaudas apjomā, pat ja faktiskā sūknēšanas jauda izrādās mazāka. Ja nolīgums netiks atjaunots, kā teica ārlietu ministra vietnieks Mihails Galuzins, Ukraina var nodarīt kaitējumu ES un sev.

Iepriekš Ukrainas enerģētikas ministrs Germans Gaļuščenko paziņoja, ka Ukraina gatavo savu gāzes transporta sistēmu, lai apturētu Krievijas gāzes tranzītu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu