Drūmākā scenārija gadījumā naftas cenas nākamgad varētu sasniegt teju $160 par barelu (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Pasaules Banka savā ceturkšņa "Derīgo izrakteņu tirgus pārskatā" paziņojusi, ka konflikta starp Izraēlu un Hamās ieilgšana varētu izraisīt ievērojamu enerģijas un pārtikas cenu pieaugumu, kas kļūtu par "dubultu šoku" resursu tirgiem, kas joprojām izjūt kara Ukrainā sekas, raksta “Financial Times”.

"Jaunākais konflikts Tuvajos Austrumos notika pēc spēcīgākā šoka resursu tirgos kopš 1970. gadiem - konflikta Ukrainā," saka Pasaules Bankas galvenais ekonomists un vecākais viceprezidents attīstības ekonomikā Indermits Gils.

Konflikts draud izplesties ārpus Izraēlas robežām, un enerģētikas analītiķi brīdina, ka pasaules eksports varētu ciest, ja tajā iejauksies vadošie naftas ražotāji, piemēram, Irāna.

Saskaņā ar bankas pamatprognozi nākamajā gadā derīgo izrakteņu preču cenas samazināsies par 4,1%, savukārt naftas cenas vidēji sasniegs 81 dolāru par barelu, salīdzinot ar 90 dolāriem, kas prognozēti šī gada ceturtajā ceturksnī, ņemot vērā ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos.

Tomēr, pēc ziņojuma autoru domām, šī prognoze varētu ātri mainīties, ja konflikts Tuvajos Austrumos vērsīsies plašumā. Sliktākā scenārija gadījumā pasaules naftas piedāvājums varētu samazināties par 6-8 miljoniem barelu dienā, kas izraisītu cenu pieaugumu līdz 140-157 dolāriem par barelu. Respektīvi, tas varētu notikt gadījumā, ja, piemēram, Saūda Arābija samazinātu eksporta apjomu. Ja īstenosies scenārijs ar nelieliem un vidējiem traucējumiem naftas tirgū, naftas cenas varētu sasniegt 102-121 dolāru par barelu, teikts ziņojumā.

Pasaules Bankas ieskatā pasaules ekonomika ir labvēlīgākā stāvoklī, lai izturētu piedāvājuma samazinājuma šoku, nekā 1973. gada oktobrī, kad OPEC arābu dalībvalstis samazināja eksportu uz ASV un citām valstīm, kas izraisīja naftas cenu četrkāršu pieaugumu. Pasaules Banka gan brīdinājusi, ka naftas tirgos vēl nav notikusi pilnīga atlabšana pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma 2022. gada februārī.

"Valdībām jābūt modrām, un, ja konflikts eskalēsies, pasaules ekonomika pirmo reizi pēdējos gadu desmitos saskarsies ar dubultu šoku," saka Gils.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu