NOSKATIES Ašeradens: Valsts bankas izveide ir drusku komplekss jautājums (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu ministrs Arvils Ašeradens
Finanšu ministrs Arvils Ašeradens Foto: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Valsts bankas izveide ir komplekss jautājums, ceturtdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

"Valsts bankas izveide ir drusku komplekss jautājums - tas nozīmē, ka mums ir jāpiesaka valsts banka Eiropas Centrālajā bankā (ECB). Bankas licences izņemšana prasīs pietiekami ilgu laiku, un ECB būs ļoti piesardzīga, tāpat Eiropas Komisija ļoti rūpīgi testēs, vai valsts atbalsts šeit nav pārmērīgs," sacīja Ašeradens.

Ministrs arī norādīja, ka šobrīd tiek vērtēta kopējā situācija ar kapitāla pietiekamību tirgū.

"Izskatās, ka finansējums ir daudz mazāks, nekā tas būtu nepieciešams, lai ekonomika varētu normāli attīstīties, un no tā izriet vairāki uzdevumi politikas veidotājiem," sacīja finanšu ministrs.

Tostarp Ašeradens minēja, ka valdība strādā pie kapitāla tirgus attīstības, jo Latvijā birža ir ļoti maza salīdzinājumā ar pārējām Baltijas valstīm. "Tas ir samērā svarīgs kapitāla pieplūdes avots," uzsvēra ministrs.

Tāpat viņš norādīja, ka svarīgs jautājums ir arī konkurence starp bankām. Tostarp tiek strādāts ar mazajām bankām, lai tās aktīvāk iesaistās kreditēšanā. "Latvijā sāk attīstīties arī relatīvi nelielas bankas," piebilda Ašeradens.

Pēc ministra teiktā, alternatīva valsts bankai ir arī jau esošā valstij piederošā "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum"), kura varētu daudz ambiciozāk finansēt projektus, ar lielāku riska apetīti.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu