Gāzes krātuves Eiropā bija aizpildītas par 90% jau augustā, kamēr sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) piegādes joprojām ir augstā līmenī. Tomēr – ne augstais gāzes krātuvju aizpildījums, ne arī LNG piegādes negarantē Eiropai veiksmīgi pārciestu ziemas sezonu.

Ziemu Eiropa iesāks ar rekordlielu gāzes apjomu pazemes krātuvēs. Lai to sasniegtu, palīdzējuši pārpalikumi no iepriekšējās sezonas, kā arī patēriņa apjoma samazinājums.

Pašlaik Eiropas pazemes gāzes krātuves ir aizpildītas par teju 99%, un tas ir rekords. Turklāt krātuves tiek papildinātas neraugoties uz to, ka oficiāli gāzes sezona jau ir sākusies (tā ilgst no 1. oktobra līdz 31. martam). Atsevišķas valstis, kā Dānija, Bulgārija un Latvija, sākušas tukšot krātuves, taču kopumā siltie laikapstākļi Eiropā ļauj turpināt gāzes iepildīšanu krātuvēs.

Eiropa izpildīja sākotnējo mērķi – 90% gāzes krātuvju aizpildījumu divus ar pusi mēnešus pirms noteiktā laika, un tas izdevās, pateicoties diviem faktoriem – augstam pārpalikumam no pagājušās ziemas (56%), kā arī gāzes pieprasījuma samazinājumam par 15-20%. Turklāt netiek prognozēts, ka šoziem pieprasījums atgriezīsies 2021./22. gada ziemas līmenī.

Tāpat Eiropa ievērojami pieaudzējusi LNG piegāžu kapacitāti – jauni termināļi uzbūvēti Somijā, Nīderlandē, Vācijā, Spānijā un Francijā.

Visvairāk gāzes glabājas Vācijā un Itālijā (attiecīgi 25,8 un 19,8 miljardi kubikmetru). Vēl aptuveni trīs miljardi kubikmetru gāzes, kurus iepirkuši Eiropas gāzes operatori, glabājas Ukrainas teritorijā.

Tomēr tas viss negarantē, ka problēmu ar gāzi nebūs. Ir daudz risku – no neparasti aukstas ziemas līdz lielam cenu kāpumam un piegāžu problēmām karu dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X