Aptauja: Vairāk nekā piektdaļa Latvijas iedzīvotāju nezina, kur tiek novirzītas iemaksas pensiju otrajā līmenī (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pensija
Pensija Foto: Shutterstock

Latvijā 23% iedzīvotāju nezina, kur tiek novirzītas viņu veiktās iemaksas pensiju otrajā līmenī, savukārt 18% līdz šim par to nav domājuši, informēja "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Pēc aptaujas datiem, 24% respondentu, kuri nezina, kur tiek novirzītas viņu iemaksas pensiju otrajā līmenī, ir vecuma grupā no 50 līdz 59 gadiem.

Vienlaikus aptaujā secināts, ka 28% iedzīvotāju zina, ka viņu veiktās iemaksas pensiju otrajā līmenī tiek novirzītas tikai un vienīgi pensijas uzkrājumam, ko viņi saņems vecumdienās, turklāt zinošāki šajā jautājumā ir vīrieši (31%) nekā sievietes (25%), kā arī cilvēki ar augstākiem ienākumiem.

"Luminor Bank" Aktīvu pārvaldīšanas un pensiju daļas vadītājs Baltijā Atis Krūmiņš norāda, ka cilvēkiem nereti trūkst izpratnes par pensiju otrā līmeņa darbības pamatprincipiem, līdz ar to viņu pensijas uzkrājumi visbiežāk nonāk neatbilstošos pensiju plānos.

Bankā norāda, ka ik mēnesi pensiju otrā līmeņa uzkrājumā nonāk 6% no algas, un šo kapitālu pārvalda pašu izvēlēts pensiju pārvaldnieks, kas tālāk šos līdzekļus iegulda finanšu tirgos ar mērķi vairot uzkrājuma apjomu. Pensiju pārvaldnieki piedāvā izvēlēties dažādus pensiju plānus atbilstoši iedzīvotāju vecumam.

Krūmiņš min, ka ir būtiski, lai cilvēki apzinātos, ka pensiju otrā līmeņa iemaksas nonāk tieši viņa vecuma pensijas uzkrājumā, nevis, piemēram, valsts budžetā, un viņu pašu rokās ir iespēja šo uzkrājumu vairot, izvēloties atbilstošu pensiju pārvaldītāju un vecumam visatbilstošāko pensiju plānu.

Jaunākiem cilvēkiem, kas nesen sākuši darba gaitas, ieteicams izvēlēties aktīvāku pensiju plānu ar augstāku risku - tas nozīmē, ka pārvaldītājs iegulda akcijās lielāku uzkrājuma procentu (75-100%) ar potenciāli lielāku ienesīgumu, savukārt iedzīvotājiem, kuriem jau tuvojas pensionēšanās vecums, piemērotāki ir konservatīvie plāni ar zemāku risku.

"Luminor Bank" aptauja veikta 2023.gada oktobrī sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvija", aptaujājot 1010 respondentu Latvijā vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu