Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

Video Ukrainas Ģenerālprokuratūra: ukraiņu karagūstekņu nošaušanā Zaporižjas reģionā, iespējams, iesaistīti Pleskavas desantnieki (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Ukrainas izmeklētāji pārbauda Krievijas Gaisa spēku 76. desanta divīzijas (Pleskavas gaisa desanta divīzija) karavīru līdzdalību trīs ukraiņu karagūstekņu nošaušanā Zaporižjas apgabalā, Ukrainas “Radio Brīvība” dienestam pavēstīja Ģenerālprokuratūras bruņoto konfliktu noziegumu apkarošanas nodaļas vadītājs Jurijs Belousovs.

Pēc viņa teiktā, bojāgājušo Ukrainas bruņoto spēku karavīru vārdi jau ir noskaidroti un joprojām tiek pārbaudīti. Tie tiks publiskoti vēlāk. Prokuratūra nekomentēja, kur pašlaik atrodas nogalināto Ukrainas karavīru līķi.

“Mums ir pamats uzskatīt, ka noziegumā bija iesaistīta Krievijas 76. desanta divīzija, šie dati pašlaik tiek pārbaudīti. Minētā divīzija jau ir pazīstama ar kara noziegumiem pilna mēroga iebrukuma Ukrainā laikā, tostarp Kijivas apgabala okupācijas laikā,”

sacīja Belousovs.

Dienu iepriekš Ukrainas ģenerālprokuratūra paziņoja, ka ir ierosinājusi lietu par kara likumu un paražu pārkāpšanu apvienojumā ar tīšu slepkavību (Kriminālkodeksa 438. panta 2. daļa), pamatojoties uz videoierakstu, kurā redzams, kā Zaporižjas apgabalā nošauti trīs Ukrainas bruņoto spēku karavīri, kuri it kā padevās.

“Telegram” kanālā “DeepState” publiskotajā bezpilota lidaparāta videomateriālā redzams, kā četri Krievijas karavīri šauj uz trim Ukrainas karavīriem, kuri nometušies ceļos ar aiz galvām paceltām rokām. Pēc tam viens no šāvējiem pietuvojas šiem vīriešiem un izdara kontrolšāvienus galvā.

Ukrainas Ģenerālprokuratūras birojs atgādināja, ka pēdējā mēneša laikā tika publicēts video, kurā Krievijas karavīri izpilda nāvessodu Ukrainas karavīriem, kuri padevās kā karagūstekņi. Tāpat Ukrainas tiesībsargājošās iestādes ir fiksējušas ukraiņu karagūstekņu izmantošanu par “dzīvajiem vairogiem” frontes līnijā.

Ukrainas parlamenta cilvēktiesību komisārs Dmitro Lubinets sacīja, ka šāda nāvessoda izpilde nav atsevišķs gadījums, kas satricina ne tikai visu Ukrainas sabiedrību, bet arī starptautisko sabiedrību.

“Videoierakstā skaidri redzams, ka lodes trāpa trīs Ukrainas aizstāvjiem. <..> Ienaidnieks ir cinisks un nežēlīgs. Viņš neievēro starptautisko humanitāro tiesību normas. Ženēvas konvencijas viņam ir bezjēdzīgi papīra gabali,”

piebilda Ukrainas ombuds.

Krievijas Aizsardzības ministrija pagaidām nav sniegusi nekādus komentārus par šo jautājumu.

Ukrainas Drošības dienests 2023. gada marta sākumā ierosināja krimināllietu pēc panta “Kara likumu un paražu pārkāpšana” (Kriminālkodeksa 2. daļa, 438. pants) pēc tam, kad internetā parādījās videoieraksts, kurā bija redzama neapbruņota gūstekņa nogalināšana par saukli “Slava Ukrainai!”. Vēlāk tika noskaidrots, ka publiski nošautais ir Čerņihivas apgabala 119. atsevišķās teritoriālās aizsardzības brigādes 163. bataljona uguns atbalsta rotas snaiperis Oleksandrs Macijevskis. Pēc tam Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piešķīra bojāgājušajam Ukrainas varoņa nosaukumu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu