Uz ST tiesneša amatu Saeima virza vienu kandidātu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnesis Mārtiņš Mits.
Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnesis Mārtiņš Mits. Foto: Evija Trifanova/LETA

Uz drīzumā vakanto Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatu no Saeimas puses kā vienīgais kandidāts tiek virzīts Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) tiesnesis Mārtiņš Mits, liecina Saeimas Preses dienesta sniegtā informācija pēc pretendentu pieteikšanas termiņa noslēguma.

Valdību veidojošās koalīcijas deputāti ST tiesneša amatam izvirzījuši starptautiskā tiesību zinātņu doktora Mita kandidatūru.

ST tiesneša amata pretendenta CV liecina, ka Mits kopš 2015.gada ieņem ECT tiesneša amatu, tāpat no 2020.gada līdz 2022.gadam viņš bija ECT palātas viceprezidents. Vēl pirms tiesneša karjeras Mits no 2008.gada līdz 2015.gada bija Rīgas Juridiskās augstskolas prorektors.

Mits Lundas universitātē Zviedrijā ieguvis tiesību zinātnes doktora grādu ar specializāciju starptautiskajās publiskajās tiesībās.

Sākotnēji jurista kvalifikāciju pašreizējais ST tiesneša amata kandidāts ieguva Latvijas Universitātē, pēc tam tiesību zinātņu maģistra grādu ar specializāciju cilvēktiesībās ieguvis Notingemas universitātē Lielbritānijā.

Mits arī strādājis kā starptautiska līmeņa pētnieks cilvēktiesību, konstitucionālo tiesību un Eiropas Savienības tiesību jautājumos, kā arī ir vairāku akadēmisko publikāciju autors un līdzautors.

Jau vēstīts, ka koalīcijas deputātu skatījumā Mita ievēlēšana ST sastāvā noteikti sniegs pozitīvu pienesumu tam nozīmīgajam darbam, ko veic ST, aizstāvot ikviena Latvijas iedzīvotāja pamattiesības un brīvības.

"Mits neapšaubāmi ir profesionālis tiesību jomā - kopš 2015.gada viņš ir ECT tiesnesis ar plašu akadēmisko pieredzi, spēcīgām teorētiskām zināšanām un praktisko pieredzi," uzsver "Jaunās vienotības" (JV) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietniece, Saeimas Juridiskās komisijas deputāte Agnese Krasta.

"Pieredze tādā starptautiskajā cilvēktiesību institūcijā kā ECT ļaus tiesiskumam un cilvēktiesību aizsardzības jautājumiem vēl vairāk pozitīvi attīstīties mūsu valstī," akcentē Krasta.

Mita kandidatūru Saeimas Prezidijā pieteikuši koalīcijas Saeimas frakciju vadītāji un deputāti, kas strādā ar juridiskajiem un cilvēktiesību jautājumiem.

Kā ziņots, ST tiesneša pilnvaras 2024.gada 19.februārī noslēgsies Gunāram Kusiņam, ko Saeima amatā apstiprināja 2014.gadā, aģentūru LETA iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā.

ST tiesneša pilnvaru termiņš ir desmit gadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu