"Draudzīgās" Ķīnas bankas devušas jaunu triecienu Krievijas biznesam (9)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Ķīnas bankas atteikušās veikt jebkādus maksājumus dolāros ar Krievijas uzņēmumiem, bet atsevišķas Ķīnas finanšu iestādes vispār pārtraukušas attiecības ar Krievijas kredītorganizācijām, vēsta "Izvestiya".

Tas notika pēc tam, kad 22. decembrī ASV pastiprināja kontroli pār sankciju un citu ierobežojumu ievērošanu pret Krieviju, piedraudot starptautiskajām bankām ar sekundārajām sankcijām par ierobežojumu pārkāpšanu. 

Ķīnas atteikumu veikt darījumus dolāros apstiprinājis padomes "Darījumu Krievija" loceklis Aleksejs Porošins. Pēc viņa vārdiem, transakcijas juaņās pagaidām notiek bez aizķeršanās.

Līdz ASV draudiem par sekundārajām sankcijām Krievijas kompānijas varēja brīvi veikt maksājumus Ķīnas bankām ar dolāriem, izmantojot SWIFT sistēmu, kā arī ņemot vērā korespondentbanku attiecības. Tomēr tagad Ķīnas bankas baidās, ka nokļūs sekundāro sankciju sarakstos, jo darījumi ar dolāriem tiek veikti caur korespondentkontiem ASV bankās un tos ir viegli izsekot. Tādēļ ķīnieši no šādām operācijām sāk atteikties. 

Eksperti norāda, ka Ķīnas bankas ir ieinteresētas veikt norēķinus nacionālajās valūtās. 

Aģentūra "Bloomberg" iepriekš vēstīja, ka vismaz divas nozīmīgas Ķīnas bankas pēdējo nedēļu laikā sākušas pārskatīt savas biznesa attiecības ar Krieviju. 

Pēc dažādu avotu teiktā, bankas pārtrauks apkalpot kompānijas, kuras iekļautas sankciju sarakstos, un pārtrauks sniegt finanšu pakalpojumus Krievijas aizsardzības un militārajam kompleksam neatkarīgi no tā, kurā jurisdikcijā un kādā valūtā tiek veiktas transakcijas.

Ķīnas baņķieri ir paplašinājuši savu klientu pārbaudi un starp tiem meklē tos, kuri gūst labumu vai arī kontrolē kompānijas Krievijā, vēsta aģentūras avoti. Pārbaudes skars kompānijas, kuras nav reģistrētas Krievijā, bet veic biznesu ar Krieviju un piegādā Krievijai preces caur trešajām valstīm.

Ķīnas banku īstenotā politika mainījusies pēc tam, kad ASV piedraudēja sodīt sankciju pārkāpējus ar sekundāriem ierobežojumiem. Līdz tam Ķīnas bankas ievēroja ASV noteiktos ierobežojumus attiecībā pret Ziemeļkoreju un Irānu, cenšoties izvairīties no sekundārajām sankcijām un zaudēt piekļuvi operācijām dolāros.

Daudz stingrāki ierobežojumi attiecībā pret Krieviju ieviesti arī citā Krievijai draudzīgajā valstī Turcijā. Teju visām ar Krievijas kompānijām strādājošajām Turcijas bankām ir jābloķē maksājumi, kas tiek veikti lirās un rubļos. Tāpat tiek slēgti arī korespondentkonti, ko iepriekš izmantoja Krievijas bankas. Pašlaik vienīgā organizācija, caur kuru var nosūtīt naudu uz Turciju, ir "Raiffeisen Bank". 

Problēmas radās īsi pēc tam, kad Turciju apmeklēja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens. Savas vizītes laikā viņš ar Turcijas ārlietu ministru Hakanu Fidanu apsprieda sankcijas un eksporta kontroli, kā arī runāja par iespējamām sekām, ja sankcijas tiek pārkāptas. 

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu