Liepājnieki nevēlas akceptēt plastmasas atkritumu pārstrādes iekārtas ierīkošanu pilsētā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Liepājas pašvaldībā saņemts kolektīvais iesniegums, kurā iedzīvotāji lūdz pašvaldību neakceptēt SIA "DG termināls" paredzēto darbību attiecībā uz gumijas un plastmasas atkritumu pārstrādes iekārtas uzstādīšanu Liepājā,  informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību un mārketinga daļā.

Šodien domes sēdē nolemts, ka iesniegums ir atbilstošs normatīvajam regulējumam un izvērtējams kopā ar jautājumu par uzņēmuma darbību.

Kolektīvajā iesniegumā 814 personas ir pret atkritumu pārstrādes iekārtas uzstādīšanu, no tām iesniegumu korekti parakstījušas 395 personas, bet 419 personām trūkst paraksta vai citu nepieciešamo datu.

Kā norāda pašvaldībā, iesniegumā iedzīvotāji izsaka bažas par uzņēmuma plānoto darbību. Iedzīvotāji uzskata, ka pirms paredzētās darbības būtu jāveic grunts un piesārņojuma sanācija. Iesniegumā iedzīvotāji ir arī norūpējušies par to, kāda būs paredzētās darbības ilgtermiņa ietekme uz iedzīvotāju veselību.

Par gumijas un plastmasas atkritumu pārstrādes iekārtas uzstādīšanu Liepājā, kā arī par izmaiņām esošajā piesārņojošajā darbā, palielinot naftas produktu atkritumu reģenerācijas apjomus, naftas un ķīmisko produktu pārkraušanas apjomus, pašvaldība pagājušā gada novembrī saņēma Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas SIA "DG Termināls" iesniegumu, kurā uzņēmums informēja pašvaldību, ka tas ir saņēmis Vides pārraudzības valsts biroja atzinumu par uzņēmuma ierosināto ietekmes uz vidi novērtējuma (IVN) ziņojumu un lūdz saskaņā ar likumu "Par ietekmes uz vidi novērtējumu" pieņemt lēmumu par darbības akceptu.

Pašvaldība pērn decembrī informēja uzņēmumu, ka, ņemot vērā darbības komplicēto raksturu un sarežģītību, pašvaldībai dokumentu izvērtēšanai un lēmuma pieņemšanai objektīvi nepieciešams ilgāks laiks, jo no izsvērta un pamatota novērtējuma ir atkarīga gan sabiedrības interešu aizsardzība, gan arī paredzētās darbības iespējamie īstenošanas nosacījumi. Tādejādi iesnieguma izskatīšanas termiņu pagarināja uz laiku līdz 2024.gada 12.aprīlim.

Liepājas Centrālās administrācijas Vides nodaļa sadarbībā ar Juridisko daļu, izskatot SIA "DG Termināls" paredzētās darbības IVN dokumentāciju, vērtēs arī kolektīvajā iesniegumā izteikto viedokli un argumentus, virzot jautājumu izskatīšanai un deputātiem lēmuma pieņemšanai kādā no nākamajām domes sēdēm.

No 2023.gada, kad spēkā stājas jaunais Pašvaldību likums, iedzīvotājiem ir paredzēta iespēja pašvaldībā iesniegt kolektīvo iesniegumu. Tas nozīmē, ka vismaz 300 iedzīvotāju, kuri parakstījuši kolektīvo iesniegumu, var Liepājas pašvaldībai iesniegt priekšlikumu par jebkuru pašvaldības kompetencē esošu jautājumu, kas saistīts ar konkrētas teritorijas attīstību un sabiedrības interesēm kopumā.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "DG Termināls" apgrozījums 2022.gadā bija 5,61 miljons eiro, peļņa - 252 742 eiro. Finanšu rādītāji par pagājušo gadu vēl nav publiskoti. Uzņēmums dibināts 2000.gadā un tā īpašnieks ir Aivars Millers. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 422 800 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu